Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hoe heet wordt deze Hongaarse herfst?

demonov09Dinsdag 11 november 2014 - 'Protestdemonstratie tegen de Fidesz én de MSZP én tegen alle repressieve partijpolitiek van de afgelopen 25 jaar in het algemeen!' Dit is de zeer lange, maar prachtige titel van een vooralsnog kleine demonstratie die op maandag 17 november in Boedapest plaats zal vinden. Het kan nog wel eens rare avond worden in de stad, op dezelfde datum liggen drie apart van elkaar georganiseerde, maar waarschijnlijk wel in elkaar overlopende, demonstraties in het verschiet. Er wordt weer heel wat afgedemonstreerd deze herfst.

AmerikacontraVidaWant er is voor iedereen ook wel wat wils om tegen te zijn op dit moment. Een van de hete hangijzers is de corruptie in het land, steeds meer vuiligheid komt naar buiten en nu de Verenigde Staten ook nog eens zes Hongaarse hoge pieten voor altijd een visum ontzegd heeft, dringt het nog wat dieper in de hoofden door. De demonstratie van zondag 9 november was vooral gericht tegen Ildikó Vida, hoofd van de NAV (Nationale Belasting- en Douane Dienst) onder wiens leiding er nogal wat corrupte handelingen zouden hebben plaatsgevonden en een flinke som geld verdwenen is. Een eerder rottig dossier daarover was een jaar geleden al bekend, maar dat werd in de doofpot gestopt. Nu de Amerikanen haar op de zwarte lijst hebben gezet, Ildikó Vida zegt niet te weten waarom, en de andere namen zijn officieel nog niet bekend, lijkt zij het symbool te worden voor alles wat er maar corrupt is in Hongarije.

Na de twee grote protestdemonstraties eind oktober tegen het regeringsplan om een internet tax in te voeren, kwam premier Orbán wonderbaarlijk snel met het bericht dat het plan niet door zou gaan, maar hij hield wel een lijntje open om er in 2015 op terug te komen. Er volgde nog een demonstratie om het plan voor altijd van tafel te krijgen, maar zo groots als die van 28 oktober werd die niet. De Hongaren, die zich eerst blijkbaar danig in de portemonnee geraakt voelden en massaal de straat opkwamen, bleven na de 'geruststellende' belofte van Orbán blijkbaar liever thuis. Inmiddels is de internet tax helemaal van de baan en het leek weer even stil te worden. Maar de mensen achter de anti-internet tax betogingen kondigden een dag of tien geleden op facebook al aan dat ze ondanks de mooie woorden van Orbán niet zullen rusten, de vinger aan de pols gaan houden en andere demonstraties via facebook zullen ondersteunen.

En het vuurtje van ontevredenheid brandt inderdaad nog aardig voort, afgelopen zondag kwamen er weer zo'n 10.000 mensen de straat op in Boedapest. Niet alleen vanwege die corrupte tante Ildikó, maar ook tegen premier Orbán, tegen de Maffia-regering en tegen eigenlijk alles wat er maar schots en scheef zit in het land. Ook hier was er weer een aardige dwarsdoorsnede van het volk te zien, jong en oud (zeer oud zelfs) hoog- en laag opgeleid, niet per se links of rechts, maar wel lekker veel fluitjes en toeters aan de mond. De organisatoren hier hadden vorig jaar ook al demonstraties, met minder deelnemers, in gang gezet tegen de wantoestanden bij de NAV.

intaddem-aDe volgende grote demonstratie wordt op 17 november georganiseerd, maar dan trekt een heel andere ploeg de kar en die noemt zichzelf de 'We laten ons de mond niet snoeren' beweging. Hun 'Dag van de publieke verontwaardiging' wordt niet alleen in Boedapest gehouden, maar ook in bijna dertig andere Hongaarse steden en zelfs in Berlijn, Brussel en Bristol. En dan hebben we de derde betoging op die dag (Volgt u me nog? Ik heb er zelf al moeite mee.) nog niet eens besproken, maar die is ook wel een beetje raar. De normaal gesproken door Fidesz aanhangers georganiseerde zogenaamd 'onafhankelijke' jaarlijkse Vredesmars, die altijd erg lijkt op de communistische 1 mei marsen, is gekaapt! De vaste organisatoren hebben intern wat problemen, gaan dit jaar blijkbaar ook geen Vredesmars organiseren, en daarom hebben een paar hippe Boedapesters besloten om onder de cynische titel 'Vredesmars voor Ildikó Vida' ook eens lekker door de stad te gaan banjeren. 

Het lijkt alsof de Hongaren, die het bij de verkiezingen - dit jaar drie keer - af lieten weten, of uit wanhoop toch op Fidesz stemden omdat er geen goede oppositie bestaat, de smaak van demonstreren nu goed te pakken hebben. Zo laat je ook je stem horen zonder dat je een onmogelijke politieke keuze tussen fout en fout hoeft te maken. Maar misschien houden Hongaren er stiekem wel van om in de laatste maanden van het jaar samen eens lekker solidair de straat op te gaan. In de zomer zul je zo'n massa niet snel tegenkomen, maar opvallend, alsof het sinds de Opstand van 1956 genetisch zit ingebakken, de stem van het volk wordt vaak in de herfst luid en duidelijk. Na de kerst wordt het weer wat stiller en in maart tijdens de herdenking van de revolutie van 1848 pakken ze nog wel eens een spandoekje uit de kast. Maar daarna leeft de Hongaar over het algemeen weer zijn of haar gewone a-politieke leven. Zittend onder de walnotenboom, of bij een ketel met gulyás. Tot de nieuwe herfst gekomen is, een herfst die dit jaar, met wekelijks meerdere demonstraties, heter lijkt te worden dan in voorgaande jaren. 

>>>> Tom de Smet

lijstdemonstraties1711


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije