Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Demonstraties aan de lopende band in Hongarije

parkblokMaandag 15 december 2014 - Rond de dertig demonstranten begonnen de ochtend van maandag 15 december al vroeg met de afsluiting van de parkeergarage van het parlementsgebouw in Boedapest. Ze lieten politici en overheidsdienaren die met de auto kwamen niet naar binnen. Hun protest was gericht tegen de bezuinigingen in de sociale voorzieningen, de toenemende armoede en de veranderingen het onderwijs. Ruim een half uur later sommeerde de politie hen te vertrekken, iets verder op het plein demonstreerden ze verder.

Op ruim zestig locaties in het hele land werden wegblokkades opgericht, waaronder ook op wegen in en rond Boedapest. De LIGA, de overkoepelende organisatie van vakbewegingen, organiseerde de wegblokkades vanwege de komende veranderingen in de arbeidswet. 

Door de regeringsplannen raken ook werknemers in de tabaksindustrie hun banen kwijt (de tussenhandel komt in handen van slechts één aan de overheid gebonden bedrijf en de grote tabaksfabrikanten moeten zoveel extra heffingen gaan betalen dat ze werknemers moeten ontslaan). Honderden betogers trokken maandag daarom naar het plein voor het parlementsgebouw.

Maandag stemde het parlement ook in met de regelgeving over tolheffing en dat landelijke en regionale politici geen tol hoeven te betalen dus ook niet op de ringweg rond Boedapest. Volgens critici probeert de regering met de nieuwe tolheffing een extra slaatje uit de toch al lang en breed door de EU betaalde wegen te slaan. Net als de in oktober aangekondigde internetbelasting, later weer afgeblazen, kan de tolheffing op de ringweg rond Boedapest en op andere trajecten in de provincie wel eens het lontje worden waardoor het vuur van de Hongaarse ontevredenheid verder zal ontbranden. 

Zondagmiddag kwamen weer duizenden Hongaren in de hoofdstad de straat op om te protesteren tegen de begrotingsplannen voor 2015 en tegen het voortdurend graaien uit de portemonnee van de burgers door politici. Voor de komende dagen zijn er nog meer door verschillende organisaties opgezette demonstraties, ook in andere steden, aangekondigd. Update 17-12-2014: Dinsdagavond trokken rond de 10.000 mensen naar het plein voor het parlementsgebouw. Komende zaterdag is er een demonstratie in Szentendre tegen de tolheffing op de M0.

ligablokk
 Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije