• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse demonstratie tegen internet tax wint Europese prijs

intademvimeoVrijdag 23 oktober 2015 - In Straatsburg werden op 22 oktober de European Democratic Citizenship Awards uitgereikt en de Hongaarse organisatie van de demonstratie tegen de internet tax in oktober vorig jaar won de prijs voor Beste Burgercampagne. Deze demonstratie, waarvoor werd opgeroepen via facebook, begon met een aantal duizenden deelnemers en groeide diezelfde avond met rond de 100.000 deelnemers uit tot een van de allergrootste, én allermooiste met duizenden lichtjes van smartphones, in de Hongaarse geschiedenis.

In korte tijd tot had de door de student en blogger Balázs Gulyás opgezette facebookgroep over de 200.000 volgers. Een paar dagen na de demonstratie trok de regering het plan al in, alsof de angel eruit gehaald moest worden om de toen toch al onrustige Hongaren, bijna dagelijks waren er demonstraties tegen verschillende nieuwe wetten en er speelden grote maatschappelijke problemen, te bezweren. De European Democratic Citizenship Awards worden op initiatief van de de Raad van Europa uitgereikt aan burgerinitiatieven die de democratie en mensenrechten bevorderen. Naast die van beste Campagne van het Jaar, zijn er nog drie andere categorieën waarvoor prijzen worden uitgereikt. namelijk de beste NGO van het Jaar, de Persoon van het Jaar en het Media Initatief van het Jaar. De toekenning van de prijs werd eerder in oktober al bekend gemaakt, maar op een aantal Hongaarse media na, duurde het lang voordat het nieuws door het Hongaarse Persbureau MTI of door een regeringsgezinde krant of televiziezender naar buiten werd gebracht.

Overigens is de internet tax, die opgebracht zou moeten worden door providers, maar doorberekend aan de gebruikers, niet helemaal van tafel. Onlangs liet premier Viktor Orbán in zijn speech op de internationale ITU Conferentie in Boedapest weten dat de regering plannen heeft om grote internationale spelers, zoals Google en Facebook, extra te gaan belasten. Hongarije heeft het streven om middels het Digital Hungary Programme alle huishoudens in het land in 2018 te hebben voorzien van snelle internetverbindingen en de buitenlandse bedrijven zullen, aldus premier Orbán, daaraan hun steentje moeten gaan bijdragen.

Het ARTE Journal maakte een korte reportage over de demonstratie en de prijswinnende organisatie. Op facebook te zien, in het Frans met Engelse ondertiteling. 


>>>> Bron: diverse Hongaarse media

Het filmpje van de demonstratie vorig jaar op Vimeo
Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije