• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Manifestatie Mediawet 27 januari 2011

aMedvlag-aZaterdag 29 januari 2011 - Het was koud, heel koud, daar op het plein voor het Parlementsgebouw in Boedapest. Dat was misschien ook wel de reden dat er op de avond van 27 januari minder demonstranten waren dan twee weken daarvoor, toen er tegen de verwachting in 10.000 mensen samen kwamen om te demonstreren tegen de nieuwe Mediawet.

Nu lag het aantal mensen tussen de vijf- en zesduizend. Opvallend was dat er dit keer veel meer ouderen waren en minder jongeren. Kunnen ouderen dan beter tegen de kou? Examentijd, de verkeerde avond, demonstratiemoe? We hebben toch al via facebook laten weten dat we tegen de mediawet zijn, is dat niet genoeg? Uit de gesprekken die we op het plein voerden blijkt dat veel jongeren banger zijn dan gedacht. Hun toekomst, hun banen, hun vrijheid, er staat voor hen meer op het spel dan voor de ouderen.

Sommige van de ouderen vertelden ons dat ze elke demonstratie mee gaan doen, omdat ze weten wat er in de afgelopen vijftig jaar niet kon en waarvoor ze al eerder de straat op waren gegaan, in 1956 in 1989 en in 2006. Want voor hen gaat het niet om welke politieke partij er aan de macht is, het gaat hen om de vrijheid voor elke burger in Hongarije. Twee vrouwen van rond de tachtig jaar, bontmuts op en een dikke sjaal om, lieten weten dat ze de volgende keer ook zullen komen, en daarna en daarna en daarna. Totdat het gelukt is waarvoor deze manifestiaties gehouden worden. Het was die koude donderdagavond trouwens voor het eerst in hun leven dat ze gingen demonstreren. 'We zijn uit volle overtuiging hier aanwezig', zei de meest dove van de twee er nog bij.

Op de facebook site van de burgerbeweging 'Egymillióan a magyar sajtószabadságért' (Met één miljoen mensen voor de Hongaarse persvrijheid) hebben zich nu bijna 80.000 mensen aangemeld. Of die één miljoen gehaald gaan worden? De volgende manifestatie is gepland voor 15 maart, de herdenkingsdag van de Hongaarse revolutie in 1848.

Bekijk hier het video-verslag van 27 januari 2011

AMedOrbi aMedseski aMedpubl
>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije