Kritisch rapport OCSE over Hongaarse mediawet

Maandag 13 september 2010 - "Het Hongaarse 'Media Pakket' is reden voor grote bezorgdheid", schreef Mijatovic in een brief aan Minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi. "Als deze wet niet wordt aangepast, zal het de veelzijdigheid van de Hongaarse media ernstig beperken, de persvrijheid schaden, de autonomie van de publieke media ondermijnen en een negatieve inlvoed hebben op de vrijheid van meningsuiting en publiek debat, allemaal waarden die essentieel zijn voor een democratie". Mijatovic is Hoofd van de afdeling Vrijheid van Media van het OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe).

Het juridisch onderzoek werd in opdracht van het OSCE uitgevoerd door Karol Jakubowics, een van de meest prominente media-deskundigen in Europa. In het onderzoek is er zowel gekeken naar de al aangenomen wetten uit het pakket als naar Wet 363 waarover volgens planning in september door het Hongaarse parlement gestemd zal worden. Het Media Pakket is getoetst aan de regels voor vrije meningsuiting zoals die door het Europese Parlement, de Europese Unie en het OCSE zijn opgesteld.

Het onderzoek onderstreept de zorgen van het OCSE over de in juni en juli van dit jaar al aangenomen wetten in het Media Pakket. "De nieuwe wetten vormen een nieuw juridisch, institutioneel en regelgevend kader voor de regulering en toezicht op de media welke eenvoudig kan worden misbruikt voor politieke doeleinden. Ook is het in strijd met de voor een liberaal democratisch land noodzakelijke scheiding der macht en de controle daarop". Verder zal volgens de analyse het Media Pakket ook op de nieuwe media van toepassing zijn, waaronder de meeste Internet content in Hongarije, maar ook Internet content die in het buitenland wordt gemaakt en relevant is voor Hongaarse gebruikers. Dat is gevaarlijk voor de sociale communicatie op het Internet.

"Ik vraag het Hongaarse Parlement en de regering een dringende herziening van dit Media Pakket uit te voeren, en de gedetailleerde aanbevelingen in de analyse te gebruiken bij het herschrijven van het pakket. Mijn medewerkers van het OCSE staan klaar om te helpen bij elke stap in dat proces", aldus Mijatovic.

>>>> Bron:  Persbericht OCSE

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije