Brief van Kroes aan Hongarije nog niet openbaar

Dinsdag 25 januari 2011 - Binnen een week zal de Hongaarse regering een antwoordbrief naar Neelie Kroes sturen, aldus de regeringswoordvoerder Anna Nagy op een persbijeenkomst maandag 24 januari. Daarmee zal worden voldaan aan de eis die Neelie Kroes stelde om binnen twee weken uitleg te geven over de Mediawet. Juristen van het Ministerie van Justitie en Bestuurszaken zijn nu bezig om een antwoordbrief op te stellen.

Oppositiepartij MSZP heeft maandag Tibor Navracsics, Minister van Justitie en Bestuurszaken, opgeroepen de brief openbaar te maken en in zowel het Hongaars als in het Engels op hun website te zetten. Eerdere briefwisselingen werden immers ook op de website van dat Ministerie gezet (zie: 'Kroes en Navracsics, hun briefwisseling') Behalve leden van de regering en de aangestelde juristen, heeft niemand de brief van Kroes verder mogen inzien.

Anna Nagy meldde, behalve dat er nog besloten moet worden of de brief wel openbaar gemaakt wordt, dat dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het is slechts een brief van anderhalve pagina en over de inhoud is toch al gesproken. Volgens haar en de voor regeringscommunicatie verantwoordelijke staatssecretaris Zoltán Kovács, zou de brief slechts zakelijke punten bevatten en wordt Hongarije niet op de vingers getikt voor vermeende schending van persvrijheid en vrije meningsuiting. Ook wordt volgens hen over het punt of de Mediaraad politiek gezien wel onafhankelijk is, niet gerept.

Hier een uitgebreid interview, Engelstalig, met advocaat Gábor Polyák van 18 januari 2011 op BudapestTimes.hu: Potential threat to pressfreedom is at issue

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije