Orbán geeft, en Orbán neemt

orbi-adaDonderdag 6 januari 2011 - Op de valreep wist premier Viktor Orbán de Europese gemoederen toch een beetje tot rust te krijgen en tegelijk verwarring te scheppen door wat prikjes uit te delen. Met het feestje donderdag ter ere van de overdracht van het voorzitterschap van Belgiё aan Hongarije en de bijeenkomst van de Commissie in het Parlementsgebouw op vrijdag voor de boeg, moest er ook wel iets van de lucht geklaard worden. Op de persconferentie donderdag zei Orbán dat Hongarije bereid is de mediawet te herzien als de EU dat wil. Maar...

De ene krant noemt het zo, de andere weer anders. Orbán zou 'bereid zijn, zijn poot stijf houden, toegeven, toestemmen, wel aanpassen, niet aanpassen, overwegen, verdedigen, accepteren, als de EU dat wil, hij blijft erbij'. Tientallen berichten in de internationale pers geven allemaal een andere interpretatie van de uitspraken van Orbán. In het kort komt het erop neer dat Europa, niet de afzonderlijke landen, volgens Orbán wel een oordeel mag geven over de Hongaarse mediawet, maar als Hongarije die wet moet gaan aanpassen dan moeten ook andere Europese landen hun mediawetten gaan herzien. Volgens Hongarije - ze hebben hun vooronderzoek grondig aangepakt - zouden verschillende andere Europese landen dan namelijk ook hun mediawetten moeten wijzigen. (Briefings van Ministerie van Justitie en Bestuurszaken, 20 december 2010 en 3 januari 2011).

Het gaat weken, zo niet maanden, duren om de Engelse vertaling van de mediawet die afgelopen week eindelijk af was te analyseren en te beoordelen. Bij de Commissie zijn ze direct begonnen met het lezen van de 194 pagina's aan tekst. Zo kan Hongarije nog een slag om de arm houden en het Europese feestje vieren zonder teveel zure of boze gezichten. Orbán's positie in Europa lijkt gered, hij mag de gastheer spelen. Neelie Kroes, Jose Manuel Barosso en nog vele andere Europese politici zullen hem uiteraard vriendelijk de hand schudden. Dat hij hen met een flinke puist extra werk heeft opgezadeld, daarvoor krijgt hij waarschijnlijk nog wel de rekening.

>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije