• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Strekt mediaraad zich uit over de grens?

Zondag 2 januari 2011 - Hoewel de oppositiepartijen MSZP, LMP en Jobbik de Hongaarse president Pál Schmitt nadrukkelijk hebben gevraagd om de nieuwe mediawet nog niet te ondertekenen, maar eerst ter controle aan het Constitutionele Hof voor te leggen, zette de president op de laatste dag van 2010 hieronder toch zijn handtekening. Per 1 januari 2011 is deze mediawet van kracht.

Behalve de opstellers van deze wet weet amper iemand in Hongarije wat er eigenlijk precies kan gaan gebeuren. Wie krijgt een boete, waarom en wanneer? Wat mag er wel geschreven worden, welke programma's mogen niet meer worden uitgezonden? En als je al aan zelfcensuur zou 'willen' doen, waarop ga je die dan toepassen? Wanneer ga je 'moreel' over de schreef, en wanneer ben je niet 'objectief'?

Het is niet duidelijk of buitenlandse websites die over Hongarije berichten en buitenlandse correspondenten die in Hongarije werken, kunnen worden beboet. Volgens de vele berichten op 31 december in de Nederlandse pers, zou de Hongaarse Mediaraad het recht krijgen journalisten wereldwijd te vervolgen. Dat is blijkbaar door Olivier Basille van Reporters Without Borders aan het ANP gemeld. Maar kan deze Olivier hierover misschien wat meer vertellen, op de website van Reportes Without Borders staat er geen informatie over.

Misschien een idee om alles uit die Hongaarse mediawet online te zetten? Dan kan ook de redactie van Hongarije Vandaag alvast gaan sparen voor als die boete door de brievenbus valt.

>>>>  TdS

Reactie van Henk Hirsch:

Dat van die buitenlandse correspondenten is volstrekte onzin.

Een aantal collega's van de organisatie van buitenlandse journalisten in Hongarije (Hipa) hebben de wet inderdaad helemaal gelezen en geanalyseerd en dat komt er dus niet in voor. De wet is slechts toepasbaar op Hongaarse media en journalisten of op die Hongaarse publicaties die in het buitenland verschijnen maar op een Hongaars publiek gericht zijn. (Mocht bijvoorbeeld een Hongaars medium besluiten zich in Slowakije te vestigen en vandaaruit te werken). Hoe ze dat laatste denken te kunnen toepassen is punt twee. Dat betekent ook dat Hongarije Vandaag of Budapest Times enz. waarschijnlijk niet onder de wet vallen (waarschijnlijk, want daarvoor zou een zeer merkwaardige redenatie nodig zijn dat Nederlanders en Vlamingen in Hongarije eigenlijk een soort Hongaarse burgers zijn.....).

Inmiddels is op woensdag 5 januari de Engelse versie openbaar gemaakt.

Scribd - New Media Law

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije