Neelie Kroes wil snel antwoord van Hongarije

Zondag 23 januari 2011 - De Europese Commissaris voor Digitale Media, Neelie Kroes, heeft een brief geschreven aan de Hongaarse vicepremier Tibor Navracsics waarin uitleg wordt gevraagd over een aantal punten in de Hongaarse mediawet. Voor 4 februari 2011 moet Hongarije daarop gereageerd hebben.

Als Hongarije niet binnen de gestelde tijd met antwoorden komt,of als die antwoorden niet bevredigend zijn, kan de Europese Commissie een juridische procedure starten. De tijd dat Hongarije heeft om te reageren is erg kort. Het lijkt erop dat Kroes zo wil voorkomen dat als Viktor Orbán op 4 februari voor een topconferentie naar Brussel komt, het thema Mediawet niet opnieuw het debat zal gaan bepalen.

Punten waarover opheldering wordt gevraagd zijn onder meer de verplichting voor alle media tot registratie, inclusief blogs en forums, dat media gebalanceerde berichtgeving moeten verzorgen en dat ook media die vanuit het buitenland werken beboet zouden kunnen worden als die haattaal verkondigen.

Een voorbeeld daarvan is een extreem-rechtse Hongaarse website die vanuit buitenlandse servers werkt en waarop zigeuners, joden en homo's steevast worden gediscrimineerd. Een aantal weken geleden werd echter ook een URL naar een kritisch artikel op Index.hu met een nogal pikante foto van Annamária Szalai, voorzitter van de Media Autoriteit (NMHH) en lid van de regeringspartij Fidesz, uit de lucht gehaald. De URL bleef nog wel heel even vanuit een buitenlandse host te vinden op internet, maar werd snel daarna automatisch doorgelinked naar de homepage van de website van het NMHH waar het artikel met foto natuurlijk niet te vinden was. Dit is op z'n zachtst gezegd een vreemde gang van zaken, het NMHH zou dan namelijk zelfstandig hebben ingegrepen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije