Hongaarse Mediawet zet Europa aan het denken

logoRSFZaterdag 5 maart 2011 - De enorme aandacht in Europa voor de nieuwe Mediawet van Hongarije die van kracht werd precies bij de start van het voorzitterschap van Hongarije heeft, hoewel nog niet alle lucht is geklaard, voor Europa ook iets opgeleverd. Europa moet anders gaan denken over persvrijheid en hoe die goed te beschermen.

Nu steeds meer duidelijk wordt dat er in meer landen van Europa beperking van persvrijheid gaande is en er vaak ook grote politieke invloed wordt uitgeoefend op de media, is het tijd voor een Europees debat. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de Press Freedom Index 2010 van 'Reporters Without Borders' dat behalve landen als Bulgarije en Roemeniё, ook Griekenland, Italiё en Frankrijk erg slecht scoren.

Hongarije heeft een paar flinke tikken gekregen van Europa, maar voor het uitgebreide maar wel wat rommelige onderzoekswerk voorafgaand aan hun Mediawet zouden ze eigenlijk alsnog een compliment moeten krijgen. Hun wet is grotendeels gebaseerd op allerlei onderdelen uit mediawetten van andere landen. In de strijd met Europa om te bewijzen dat de wet goed in elkaar zat, kwamen veel gegevens uit wetgevingen van andere landen op papier in de openbaarheid. En hoewel Europa wist dat in Frankrijk en Italiё, met ome Berlusconi, er heel wat regels met voeten worden getreden, werd er niet veel aandacht aan besteed omdat Europese politici er waarschijnlijk niet hun vingers aan willen branden. Een aantal regels die persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zouden kunnen beschermen zouden blijkbaar ook nog niet bestaan, Europa heeft dus geen juridische middelen om mee te werken. De Hongaarse Mediawet met al het Europese gekrakeel daaromheen heeft, ongewild, er nu wel voor gezorgd dat Europa een nieuwe uitdagende opdracht heeft uit te voeren.Schoorvoetend gaat het debat van start.

Meer over dit thema op EurActiv: Media experts urge 'Reconquest' on press freedom

En Persvrijheid in Europa, door Charlotte Maas - Telderstichting

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije