Kroes en Navracsics, briefwisseling over mediawet

navracsics-aDinsdag 4 januari 2011 - Volgens de Hongaarse vice-premier én Minister van Justitie en Bestuurszaken Tibor Navracsics voldoet elk onderdeel van de nieuwe mediawet aan de daarvoor geldende Europese regels. Dit meldde Navracsics naar aanleiding van de brief die Neelie Kroes, vice-voorzitter van de Europese Commissie, op 23 december 2010 aan hem verstuurde. De, vooral buitenlandse, kritiek op deze wet is politiek gekleurd en niet gebaseerd op een echte kennis van de specifieke onderdelen van deze wet, aldus Navracsics.

Het is dan ook wel lastig voor niet -Hongaren om echte kennis van die tekst te hebben, en een Engelstalige versie is nog niet openbaar. Inmiddels heeft Navracsics een antwoordbrief naar Kroes gestuurd. De Engelse versie van de nieuwe wet blijkt later te worden verstuurd omdat de vertaling nog niet klaar was. Nog deze week zal Neelie Kroes die ontvangen.

Een samenvattende Engelstalige reactie op alle kritiek staat sinds 3 januari op de website van het Hongaarse Ministerie van Justitie en Bestuurszaken. Daarin worden meerdere voorbeelden aangehaald van andere Europese landen die ook hun mediaraden vanuit de politiek benoemd hebben. Een nog veel uitgebreider repliek, waarin de kritiek op de wet zeer gedetailleerd wordt tegengesproken, stond op 20 december 2010 in het Engels al op deze website. De mediawet was toen nog niet vertaald, het antwoord op de nog komende kritiek al wel.

Reactie op website van het Ministerie

Uitgebreide repliek op website van het Ministerie

Ook de brieven van  Neelie Kroes als Tibor Navracsics zijn op die website gepubliceerd.

Brief van Neelie Kroes

Brief van Tibor Navracsics

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije