• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Duna TV gaat de wijde wereld in

dunatvVrijdag 2 december 2011 - De Hongaarse TV zender Duna 2 zal vanaf 1 januari 2012 ook in de Verenigde Staten en Australiё ontvangen kunnen gaan worden. De huidige naam van het kanaal wordt veranderd in 'Duna World'.

      

Eerder waren er al plannen om de naam van de zender om te dopen in DunaArt en om over te schakelen op een meer culturele programmering zoals bij de Franse tv-zender Arte. Die omschakeling naar programma's over kunst, cultuur en samenleving gaat wel plaatsvinden, maar dan onder de naam Duna World. Doel is om meer Hongaarstaligen in de wereld kunnen te bereiken met Hongaarse programma's. In Europa is via de sateliet deze staatszender al te ontvangen. Op de conferentie 'Korrektura 2011' die deze week in Balatonalmádi werd gehouden, werd ook aangekondigd dat er vanaf volgend jaar een Duna World Radio gaat komen.

Op Korrektura 2011 werden meer veranderingen aangekondigd en uiteraard werd er veel over de ontwikkelingen van de Nationale Media en Communicatie Autoriteit (NMHH) en de Mediaraad gesproken. Die instanties werden vorig jaar door de regering, ondanks veel protest uit binnen- en buitenland, opgezet om de media in Hongarije te kunnen hervormen. Tegelijkertijd werd de nieuwe Mediawet ontworpen die op 1 januar 2011 van kracht werd. Nog steeds is er veel kritiek op de manier hoe Hongarije dat allemaal heeft gedaan, de persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting zouden er door worden geschaad. Ook is er een cultuur van zelfcensuur onstaan, 'vrije' tv-zenders, radiozenders en kranten proberen zo te vermijden dat ze een proces aan de broek krijgen. Hoe 'onafhankelijk' het nieuwe Duna World mag gaan werken, hangt af van de speelruimte die de NMHH en de Mediaraad deze zender gaan bieden.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije