Aanpassingen in Hongaarse mediawet

Dinsdag 15 mei 2012 - Een voorstel tot wijziging van de Hongaarse mediawet werd vorige week ingediend door de minister van Justitie, Tibor Navracsics. De in 2011 ingevoerde mediawet kreeg veel kritiek vanuit de Europese Unie en van de nationale en internationale pers- en mensenrechtenorganisaties.

Het Hongaarse Constitutionele Hof heeft eind april uitspraak gedaan over een aantal punten van deze mediawet. Een van de punten die aangepast moet worden is het geheimhoudingsrecht van journalisten en tekstschrijvers. Nu moeten zij als de Media Autoriteit dat eist hun bronnen vrijgeven, anders start deze een rechtszaak tegen de journalist en kunnen er hoge boetes opgelegd worden.

Ook zitten er, gebaseerd op de uitspraken van het Hof, aanpassingen in het voorstel waardoor de Media Autoriteit niet meer zoveel controle kan uitoefenen op de media en minder macht krijgt om willekeurig in te grijpen.

Het is nog onduidelijk of het voorstel wordt aangenomen, de tweederde meerderheid in het parlement die achter deze mediawet staat, kan de uitspraken van het Hof immers naast zich neerleggen. Maar minister Navracsics moet koste wat het kost het voorstel erdoor zien te krijgen, anders heeft hij een probleem met de EU en zal de strijd met Europees Commissaris voor de Media, Neelie Kroes, zeker oplaaien.

>>>> Bron: o.m. MTI

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije