Aanpassingen Mediawet gaan van start

Woensdag 9 februari 2011 - Afgelopen maandag kwamen experts uit Hongarije aan in Brussel voor overleg met hun Europese vakgenoten over de Hongaarse Mediawet. Donderdag 10 februari zullen de eerste voorstellen worden gepresenteerd.

De Hongaarse Minister van Communicatie, Zoltán Kovács, heeft laten weten dat beide partijen zijn overeengekomen de teksten aan te passen,en dat het waarschijnlijk slechts enkele weken duurt voordat alles is afgerond.

Op drie punten, waarvan Hongarije vindt dat die enkel technisch van aard zijn, zal de Mediawet worden aangepast. Europees Commissaris Neelie Kroes had eerder daarover een brief gestuurd aan Tibor Navracsics, de Hongaarse Minister van Justitie en Bestuurszaken. De Europese Commissie vindt dat drie wetsregels in de Hongaarse Mediawet niet stroken met de regels van de EU. Die regels betreffen de gebalanceerde berichtgeving die ook geldt voor weblogs en internetfora, dat buitenlandse media beboet zouden kunnen gaan worden als ze niet gebalanceerd berichten over Hongarije en de Europese Unie en de beperking van persvrijheid en vrijemeningsuiting.

De kwestie van de nieuwe Mediaraad, waarvan alle leden zijn benoemd door de Fidesz regering, en daarom veel vragen oproept of deze raad dan nog wel onafhankelijk van de regering kan opereren, wordt niet in het onderzoek opgenomen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije