• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Tilos Rádió als eerste een corrigerende tik van mediaraad

a-TilosZondag 2 januari 2011 - 'De mediawet vraagt om niets anders dan wat meer bedachtzaamheid voordat een nummer, zoals dat van Ice-T, gedraaid wordt op de radio', aldus een verklaring van de Nationale Media en Communicatie Autoriteit (NMHH). De NMHH is afgelopen september al een onderzoek gestart naar de radiozender Tilos Rádió, die volgens hen met het draaien van het nummer It's on van Ice-T de regels van de mediawet heeft overtreden.

Volgens de NMHH is er geen sprake van censuur of van de smaakpolitie, en er hoeven in de toekomst ook niet enkel suikerzoete smartlappen gedraaid te worden. Maar de tekst van Ice-T is zodanig sexueel en gewelddadig van toon dat het volgens de regels van de mediawet niet tussen vijf uur in de ochtend en negen uur in de avond gedraaid had mogen worden. Dit, aldus de NMHH, omdat de tekst een negatieve invloed heeft op kinderen en minderjarigen. Het nummer was op 2 september 2010 om 17.51 te beluisteren.

De nieuwe mediawet werd per 1 januari 2011 van kracht, maar de NMHH blijkt dus feiten van voor deze datum al in onderzoek te hebben genomen. Volgens de toen nog geldige mediawet uit 1996 zou Tilos Rádió geen regels hebben overtreden. Het lijkt erop dat de NMHH met een waarschuwende vinger de media aan het voorbereiden is op wat komen gaat. Er zullen zeker meer radio- en tv-stations zijn die zogenaamd 'slechte' muziek op de 'verkeerde' tijden hebben gebracht. Ongehoorzame jeugdige Hongaarse oortjes zullen zich vanaf nu op buitenlandse zenders moeten richten om hun kennis van slecht woordgebruik op peil te houden.

Bijgaand de brief met onderzoeksrapport van het NMHH aan Tilos Rádió. De vlijtige medewerkers van NMHH hebben zelfs statistieken bijgehouden over hoe vaak in welke taal nummers worden gedraaid. Het meest Engelstalig en... het minst in het Hongaars. Dat wordt nog een fikse boete als ze niet veel meer Hongaarstalig gaan draaien, elke Hongaarse zender is vanaf nu namelijk verplicht een groot deel Hongaarstalige songs te laten horen.

Document NMHH aan Tilos, Hongaarstalig met originele Engelstalige tekst It's on en de Hongaarstalige versie.

Document Tilos aan NMHH, Hongaarstalig

Meer over Tilos en 'Ice-T gate', website Tilos Rádió, Hongaarstalig

De Morgen.be

Runa Hellinga:  

Verboden

En nog meer verboden

Henk Hirs:

Moralistische denkpolitie

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije