• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Stoppen met roken als je met de bus gaat

dohanyzas_aluljaro_02Donderdag 23 december 2010 - Wilt u volgend jaar stoppen met roken, maar bent u wel verslaafd aan het Openbaar Vervoer? Kom dan in Boedapest wonen, want daar mag vanaf 1 februari 2011 op geen enkele bus- of tramhalte meer gerookt worden. Terwijl u dus lekker geniet van de uitlaatgassen van het verkeer en nog even snel een puf diesel naar binnenhapt voordat u de bus instapt, weet u tenminste dat u een mooie bijdrage heeft geleverd aan de gezondheid van uw medepassagiers.

dohanySinds september 2010 is het verboden om in de onderdoorgangen bij metrostations te roken. Dat zijn overdekte ruimtes waarin de rook blijft hangen. Het is logisch dat het daar verboden is. Overigens hangen zulke verbodsborden onderaan de trap die naar die onderdoorgang leidt, halverwege de trap staan mensen nog een peuk te roken. De sigarenwinkels blijven in de onderdoorgangen aanwezig. Eerder werd het overal in de stad verboden om op kinderspeelplaatsen te roken. Rokende jonge moeders weten nu echt niet meer waar ze nog wel kunnen roken.

Hoe de nieuwe wet gehandhaafd zal worden is onduidelijk, op elke halte dag en nacht een een anti-rookbewaker laten lopen is onmogelijk. Hoe breed en hoe lang de rookvrije ruimte om een halte heen wordt - maten van 2 bij 18 meter worden genoemd, bij haltes die langer zijn zelfs 36 meter - is op verschillende manieren te interpreteren. Bij verhoogde haltes is het duidelijk, maar hoe zit het met de buitenwijken waar amper een bordje staat en al helemaal geen abri? En wat als je in je auto rookt? Wachtend met je raampje open voor een rood stoplicht op een kruispunt waar net een halte ligt? Afgelopen week werd er meerdere keren smog-alarm afgegeven. Burgemeester Tarlós bedankte de automobilisten omdat ze wat minder door de stad heen hebben gereden en hij was ook heel blij dat fabrieken zo min mogelijk kwalijke stoffen hebben uitgestoten. Het mocht echter allemaal niet baten, want er werd gewoon nog stevig doorgerookt op alle haltes in de stad.

Maar vanaf 1 februari wordt het dus met een spurt rennen naar de bus of tram in Boedapest, misschien wel 36 meter vanaf het punt waar je net je peuk uitmaakt. Bij de haltes van de HÉV is de sprintafstand zelfs 120 meter. Voor een jong gezond mens geen probleem, maar voor dat kuchende kreupele kettingrokende oude vrouwtje, die zal toch echt eens moeten gaan stoppen. Oja, de boete bedraagt 50.000 forint, alle toeristen opgelet dus! Want hoe geraken jullie van tevoren op de hoogte? Het BKV zal komend jaar wel lekker veel boetes uit kunnen gaan delen.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije