• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Árvácska, dierenopvang regio Szentendre

Ar-kutja1-abkleinDinsdag 21 december 2010 - Drie jonge meiden komen op rubberlaarzen in natte regenjacks het kantoortje binnen, ze zijn klaar voor vandaag. Een aantal uren van hun taakstraf hebben ze ingelost. Ze werken verplicht een tijdje bij de honden-en kattenopvang 'Árvácska' in Szentendre, omdat ze eerder daarvoor iets uit een winkel hadden gestolen. Ook in Hongarije kun je daarvoor een taakstraf krijgen. De leiding van Árvácska is blij met hun hulp.

De leiding van Árvácska is trouwens altijd blij met extra hulp. Door vrijwilligers of door jonge delinquenten, in het asiel is zoveel werk te doen dat elke helpende hand zeer welkom is.

Arkutja5-abRuim tien jaar geleden kwam Mária Náber vanuit Nederland naar Hongarije. Haar moeder was Hongaarse dus een band met het land had ze al. Eenmaal gepensioneerd kocht ze een huis in Szentendre. Zoals bekend lopen er in Hongarije veel verwaarloosde honden los en Mária besloot voor een aantal daarvan te gaan zorgen. Van het ene hondje kwam het andere, daarom werd een grootschaliger aanpak nodig en met de al bestaande vereniging Árvácska werd een plan gemaakt. Net buiten Szentendre, richting Pilisszentlászló, werd een oude varkensboerderij gepacht voor de dierenopvang. Steeds meer dieren kwamen er naar de opvang en op dit moment kunnen er ongeveer honderd honden en vijftig katten worden opgevangen.

Ar-edit2-abMária heeft om gezondheidsredenen de dagelijkse leiding onlangs overgedragen aan Edit Sztakó en Ria Horváth, twee hardwerkende vrouwen die bevlogen en met veel humor over hun werk vertellen. Vrijwilligerswerk, dat wel, maar het werk wordt ook steeds harder en zakelijker. De tent moet immers draaien en dat was de afgelopen twee jaar niet gemakkelijk, vooral als gevolg van de economische crisis. Edit werkt er al sinds 2001. Ze vond drie hondjes op straat en bracht die naar Árvácska. Toen ze zag wat daar allemaal te doen viel, besloot ze om er te gaan werken. Ze runt het asiel vanuit een klein kantoor vol ordners, stapels papieren en een paar oude computers. Er wordt even heen en weer gebeld, bij haar thuis ligt namelijk een zieke kat op sterven. Omdat er te weinig plaats is in het asiel, is heeft ze een aantal honden en katten bij haar thuis ondergebracht. Ook Ria Horváth heeft een paar dieren thuis. Zij kwam in 2005 na haar pensioen in Szentendre wonen en ging ook als vrijwilligster meewerken. Naast het dagelijks werk voor het asiel geeft zij regelmatig les aan leerlingen van het middelbaar onderwijs over de Hongaarse en internationale dierenbescherming. In de zomer- en schoolvakanties komen ook scholieren uit Szentendre meewerken op het asiel. Ze hoeven niet meteen het vuile werk te doen, maar gaan onder meer buiten in de heuvels wandelen en spelen met de dieren.

Arkujta2-abcOndanks dat er wat sponsoren zijn en er donaties van particulieren binnendruppelen is het een hele toer om het asiel draaiende te houden. Een jaar geleden hebben ze een nieuwe rij hokken kunnen bouwen, maar nu is de investeringspot even leeg. Wat er aan geld binnenkomt gaat meteen op aan voer, de dierenarts, sterilisaties, inentingen en medicijnen. Momenteel is er geld nodig om het terrein te verharden want door de vele regenval van het afgelopen jaar kunnen de dieren niet naar de buitenhokken, de grond is daar te nat. En voor de nieuw aangebrachte puppies en kittens is een nieuwe behuizing nodig om ze in quarantaine te kunnen houden. Genoeg redenen dus om de toekomst wat somber in te zien, maar alle vrijwilligers blijven zich toch onvermoeibaar inzetten. Ermee ophouden dat willen ze zeker niet.

Ar-RiaEdit-abÁrvácska is natuurlijk niet de enige dierenopvang in Hongarije waar het moeizaam roeien met de riemen is. Na de rode modderramp in oktober dit jaar bleek dat eigenlijk overal in het land een tekort is aan middelen en vrijwilligers om dieren goed op te kunnen vangen. Bij Árvácska is begin 2010 ook bewust gekozen voor een opnamestop, met nu bijna honderdveertig honden en tachtig katten zitten ze echt overvol. Er worden ook nog steeds midden in de nacht honden en katten over het hek gezet en slechts af en toe wordt een handvol dieren opgehaald om bij een nieuwe baas te mogen wonen. En meteen laten inslapen, dat wordt bij Árvácska niet gedaan. Pas als een hond of kat erg ziek is komt de dierenarts naar het asiel om een spuitje te geven. Maar eerst wordt het dier zo lang verzorgd tot dat het echt niet meer mogelijk is. Edit en Ria lopen naar een grote zwarte hond toe die achter in een hok op een grote deken ligt. Hij is aangereden door een auto en zwaar gewond geraakt. Hoewel hij geen pijn heeft, zal hij niet meer beter worden. "Je blijft lekker hier bij ons", zegt Edit nog tegen hem, voordat ze weer terugloopt naar het kantoortje.

Arvacska neemt geen dieren meer op, maar wilt u meer weten over deze opvang of bent u op zoek naar een hond of kat kijk voor meer informatie op de website Árvácska. Zowel Hongaars als Duitstalig.

Op het moment van schrijven was het ons nog niet bekend, maar Inmiddels is het bericht binnengekomen dat Mária Náber na een lang ziekbed, weer terug in Nederland op 7 december 2010 is overleden. De redactie van Hongarije Vandaag wenst haar familie in Nederland en haar collega's in Szentendre veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

>>>>  Tom de Smet

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije