• Home
  • Overigen
  • Samenleving

De Ezelbrug, opvang voor paarden en ezels

ezels-1-aMaandag 24 januari 2011 - Als kind had ik twee dromen. Ik wilde mijn eigen boerderij en ik wilde vooral veel dieren om mij heen. Al bijna vijf jaar woon ik nu in Hongarije en hier zijn die dromen ook verwezenlijkt. Toen ik net in Hongarije kwam wonen, raakte ik in contact met mensen die een oud, zwaar mishandeld ezeltje te koop hadden. Hij had zijn achterbeen gebroken.

ezel4De aanblik van dat ezeltje was genoeg reden voor mij om hem te kopen. Hij is nu ongeveer vijfendertig jaar oud en hij heet Tök. Tök gaf mij eigenlijk de eerste aanzet om meer te gaan doen voor mishandelde en verwaarloosde paarden en ezels. Al snel kwamen er dus nog meer paarden en ezels op mijn boerderij Ezelbrug te wonen. Momenteel heb ik drie ezels en twee paarden in de opvang. Ze hebben allemaal hun eigen, trieste verhaal.

Zo is er het vijfentwintig jaar oude paard Old Jack. Hij was in het begin onbenaderbaar en hij had diepe brandwonden in zijn nek en stukken prikkeldraad in zijn staart. Ik hanteer de Natural Horsemanship methode en dat blijkt fantastisch te werken bij mishandelde paarden en ezels. Na bijna een jaar is Old Jack veranderd in een rustig paard, maar hij zal de rest van zijn leven wel last blijven houden van het verleden.

Mijn opvang wordt inmiddels gesteund door diverse stichtingen en sponsors, want de dieren vragen veel verzorging. Ook heb ik daarbij regelmatig hulp van vrijwilligers die een poosje op Ezelbrug komen helpen. Ik ben erg blij met deze hulp van al die mensen, op deze manier kan ik in de toekomst nog meer van deze getraumatiseerde dieren een beter leven geven. De paarden en ezels die nu op Ezelbrug verblijven, wonen hier permanent. Het is de bedoeling om voor de nieuwe dieren die we op gaan vangen adoptieadressen te vinden. Op deze manier kunnen er meer van hen geholpen worden. Wie meer over de opvang wil weten, kan uiteraard contact met mij opnemen via mijn website Ezelbrug.

>>>> Marjo Bruijnes

ezel1 ezel2 ezel3

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije