Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hulpgoederen per boot naar Hongarije

lara1Vrijdag 7 januari 2011 - Begin oktober 2010 vond de rode modderramp plaats in Hongarije. Ook in het buitenland was daarvoor veel aandacht in de media. In Nederland werden daarop vele spontane acties gestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp. Een groepje Nederlandse dierenliefhebbers besloot ook tot actie. Want wie zorgden in de chaos daar voor de honden en katten die gewond werden of hun baasje kwijt waren?
Lara2Het begon allemaal met het spontaan inzamelen van diervoeder, speeltjes, medicijnen, dekens, manden en nog veel meer dat broodnodig was daar in het asiel van de stad Ajka waar de eerste hulp werd opgezet. Een eerste lading ging in november al daarheen. De actie bleek een groot succes en uit heel Nederland kwamen meer en meer hulpgoederen bij de vrijwilligers binnen zodat er ruim twee ton aan spullen naar Hongarije moest worden getransporteerd. Hoe dat allemaal daarheen te krijgen zonder teveel geld te moeten betalen? De redders in nood dienden zich zomaar vanzelf aan. Ronald en Lusanne (zie foto onder) varen al jaren met hun vrachtschip de 'Lara' met regelmaat vanuit Nederland naar Hongarije en voor twee ton goederen was er nog plaats. Douanepapieren werden geregeld en het transport kon beginnen. In de haven van Harlingen werd alles op de boot geladen en zo vertrokken ze midden december over Rijn en Donau naar Boedapest.

Na een lange reis, met zelfs nog een aanvaring door een duwbak op de Rijn bij Duisburg, legde op donderdag 6 januari de 'Lara' aan in de Fóka haven waar alle goederen over zijn gedragen aan de Rex Dogshelter Foundation. Deze Hongaarse organisatie voor dierenopvang en dierenbescherming verzorgt de verdere distributie in het getroffen rampgebied en daarbuiten. Want niet alleen in het rampgebied is hulp nodig, veel meer Hongaarse asiels kunnen de hulpgoederen goed gebruiken.

1019-rex-aVandaar ook dat de Nederlandse vrijwilligers die de Help Hongarije Actie zijn begonnen een stichting hebben opgezet. Met Stichting REX Nederland kunnen ze nu de hulp uitbreiden voor de lange termijn en meerdere Hongaarse asiels gaan helpen. Binnenkort gaan er zelfs twee dierenambulances naar Hongarije, dat hebben ze ook voor elkaar weten te boksen. Deze ambulances zullen in heel Hongarije worden ingezet.

Wilt u meer weten over Stichting REX, doneren of zelfs meedoen? Kijk op hun website voor alle informatie.

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Margaret Kaaijk:
>>>> Telefoon: +31 (0)597-855922
>>>> E-mail: 
laraBp1 laraBp2

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije