• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Dictator in de dop, of zegen voor het volk?

fidesz-abWoensdag 5 januari 2011 - Terwijl in de Volkskrant van 27 december hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Orbán samen met Christiaan Orbán, beiden Nederlanders en geen familie van Viktor Orbán, een pleidooi hielden voor de nieuwe mediawet in Hongarije, hakte Eva Ludeman op 29 december in Dagblad De Pers eens flink op Hongarije in. Mariska en Christiaan Orbán steken hun politieke kleur niet onder stoelen of banken. Dat mag, want het stuk met de kop 'Hongaarse regering is zegen voor het volk' was een 'opiniestuk', geen journalistiek artikel.
Met een wat gelijkhebberige toontje halen ze daarin een aantal voorbeelden aan die, hoewel deels zeker nog van toepassing, anno 2011 toch wel wat relativering kunnen gebruiken. De langzaamaan belegen begrippen als ' linkse propaganda' en 'oud-communisten die een luxe leventje leiden' en 'ontmaskering van een spion' maken hun betoog er niet sterker op. Toch zijn een aantal van hun stellingen niet geheel uit de lucht gegrepen. Maar Eva Ludeman, die lijkt echt geen weet te hebben van de materie waarover ze schrijft.

Waarschijnlijk onder druk van de deadline om nog voor het einde van 2010 iets over het Hongaarse voorzitterschap te publiceren, heeft Ludeman snel wat rondgestruind op internet en met de gevonden napraat-knipsels een stemmingmakend artikel met de titel 'Uw voorzitter is een dictator in de dop' gecomponeerd. Woorden als 'het voormalige Oostblokland, dictator, tiranniek, xenofoob, gierende corruptie, machtshongerig', ze smijt ermee alsof ze ooit zelf persoonlijk door premier Orbán is beledigd.

Ze schrijft dat de huidige regering intolerant is jegens andersdenkenden en minderheden als Roma en joden. Aan het einde van het artikel schrijft ze het nog een keer, 'voor andersdenkenden zoals de door Fidesz verguisde Roma en joden is in Orbán's Hongarije geen plaats'. De leden van de rechts-extreme oppositiepartij Jobbik zullen dit zeker graag willen, maar de huidige regering is zeker niet rechts-extreem. Hoewel de nadruk op het christendom ligt, de Fidesz regeert in coalitie met de KDNP (Christendemocraten) is er geen intolerantie tegen joden, laat staan dat ze worden verguisd. De diplomatieke en culturele banden met Israёl worden juist verder aangeknoopt.

Dan de positie van de Roma. De economische en maatschappelijke ontwikkeling van de Roma is een van de moeilijkste uitdagingen voor Hongarije om in de komende jaren aan te pakken. Niet voor niets staat dat ook als belangrijk punt op de agenda tijdens het Hongaarse voorzitterschap van de EU. En ja, Amnesty International heeft onlangs een kritisch rapport uit doen gaan over Roma in Hongarije, maar dat rapport strekt zich niet enkel uit over het laatste half jaar met de huidige regering, maar gaat over een veel langere periode waarin ook de vorige regeringen verantwoordelijk waren voor de huidige situatie van Roma in het land. De vorige socialistische regering deed er al niet veel mee, maar eigenlijk is in al die afgelopen twintig jaar er geen enkele politicus geweest die met een goed plan kwam.

Hoe Ludeman erbij komt om te schrijven dat Orbán in de grondwet heeft laten opnemen dat het katholicisme de staatsreligie is, zou ik graag van haar willen vernemen. De nieuwe aangepaste grondwet is nog niet klaar, wel ligt er een hele lading conceptteksten op tafel. In maart worden die verder behandeld in het parlement. Ook de term 'katholicisme' is niet volledig, een groot deel van de Hongaarse bevolking is protestant dus zal het in de grondwet zeker de 'christelijke' religie genoemd gaan worden.

Dat de Hongaarse regering met een scherp kritisch oog bekeken wordt, dat is geen slechte zaak. Als leiding van een Europees land hoeft het zich ook niet te gedragen alsof ze een stel overmoedige ballorige jongens (plus een paar meisjes) zijn. Want de immer zo begeerde zandbak is er eigenlijk voor alle kinderen uit de buurt, toch? Als politici met modder willen gooien, laat ze. En laten de journalisten dan daarvan maar eens goed gefundeerde zandtaartjes bakken.

Lees hier het stuk Hongaarse regering is zegen voor het volk. Lees ook de uiteenlopende reacties.

>>>>  Tom de Smet
>>>>  Meer Mariska de Haas-Orban, HP de Tijd

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije