Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaars-Europese soep iets minder heet

soep-aVrijdag 9 maart 2012 - 'Ik ben gekozen. De Hongaarse regering is gekozen, en het Europese Parlement is gekozen. Maar wie koos eigenlijk de Europese Commissie? Waar is de legitimiteit van die Commissie?' Het waren weer mooie woorden van Viktor Orbán, gedaan in het Duitse nieuwsblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij kan het maar niet laten.

Al lijkt het alsof het vuur nu oplaait en dat Hongarije en de EU elkaar weer in de haren vliegen, enige rust in hun wederzijdse uitspraken begint er nu wel te komen. De oververhitte soep wordt minder heet gegeten dan dat die werd opgediend. In officiёle Hongaarse regeringsverklaringen en op persbijeenkomsten wordt natuurlijk nog stoer gedaan. 'De EU is het met wel 90% van onze aanpassingen eens, en als het niet anders kan stappen we naar het Europese Hof van Justitie' zeggen ze. Maar ook de EU stapt naar dat Hof als het nodig is. Want of het nou 10% is waarover gekibbeld zal worden of meer, ze laten Hongarije er niet mee wegkomen. János Lázár, leider van de Fidesz fractie, sprak dinsdag nog wel ferme taal en schopte tegelijkertijd naar de Hongaarse socialisten: 'Het is terecht dat Hongarije vastberaden is. Brussel is gewend geraakt aan de slappe leiders van een zwak land gedurende acht jaar onder de socialisten. Er is nu tenminste een vastberaden Hongaarse regering, dan kunnen er wel conflicten onstaan maar die zullen we ook oplossen'.

Uit onverwachte hoek kwam er een dringend verzoek aan Hongarije. De voorzitter van de EPP Groep, waar Fidesz deel van uitmaakt, liet in een verklaring weten dat hij zich achter het besluit van de EC schaart en dat elk lid van de EU moet voldoen aan de regels. ' Ik vraag premier Orbán om ons te garanderen dat alles wat niet in overeenstemming is met de EU regels wordt rechtgezet, zoals hij dat zelf beloofd heeft in het Europese Parlement,' aldus voorzitter Joseph Daul

Hoe dan ook kan de Europese Commissie zich grotendeels vinden in de antwoorden van Hongarije, al zijn die erg vaag beschreven. De inbreukprocedures gaan nu de tweede fase in, maar voornamelijk voor wat betreft de Hongaarse gerechtelijke macht en het dataverkeer en niet op alle onderdelen. De Bankwet wordt min of meer overgelaten aan de Europese Centrale Bank. Die ziet natuurlijk nog graag aanpassingen voordat de onderhandelingen met de EU en het IMF verder kunnen gaan.

Hongarije krijgt nu een maand de tijd om de puntjes op de i te zetten, de normale termijn van twee maanden wordt ze niet gegeven. De omstreden wetten zijn namelijk al sinds 1 januari 2012 van kracht en des te sneller de zaken worden teruggedraaid des te beter. De soep blijft wel stevig pruttelen, maar de ergste hitte lijkt ervan af. Nu maar eens zien of kokje Orbán het vuur niet weer hoger draait.

>>>> Europe Pressrelease - Hungary infringements: Commission takes further legal steps

>>>>  Tom de Smet
>>>>  Bron: diverse media

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije