• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaren de straat op voor de regering

demofidZondag 22 januari 2012 - De 'Vredestocht voor Hongarije' afgelopen zaterdag in Boedapest bracht massa's Hongaren op de been. Er worden aantallen genoemd die er niet om liegen, van 100.000 in de ene krant tot het niet realistische 1 miljoen in de andere. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat het aantal demonstranten op 400.000.

 

De demonstratie trok vanaf het Hősök tere over de Andrássy út naar het plein voor het parlementsgebouw. Daar op het podium spraken journalisten en redacteuren van rechtse kranten zoals van de Magyar Hírlap en de Magyar Nemzet. Toen het donker werd staken deelnemers aan de tocht kaarsen en fakkels aan. De slogan 'We zullen geen kolonie worden' was op veel spandoeken te zien, ook droegen mensen borden waarop geschreven stond 'Handen af van Hongarije' en 'Werp een dam op tegen de waanzin van de wereldheerschappij'. Een niet zo vrolijkmakende tekst was ook te lezen: 'Homosexuelen zijn ziek, ze moeten genezen worden'.

De demonstratie werd op initiatief van de regeringspartij Fidezs georganiseerd door meerdere personen uit de rechtse media. Premier Orbán wilde niet spreken op het podium omdat het volgens hem een burgerdemonstratie was, maar zijn omstreden positie binnen de EU zou daar ook de reden voor kunnen zijn. Nu te veel lawaai maken als heer en meester van Hongarije kan de onderhandelingen met de EU en het IMF enkel schaden.

Er wordt natuurlijk over gesproken dat er zoveel mensen aanwezig waren omdat uit heel Hongarije, ook Hongaren vanuit Slowakije en Roemeniё, betogers zijn geronseld en met bussen naar Boedapest zijn vervoerd. Dat is een vrij gangbare beschuldiging bij elke demonstratie in Hongarije. Maar het valt niet te ontkennen dat de regering zich nu zeer gesteund zal voelen. Al waren er maar 100.000 demonstranten in plaats van 1 miljoen, het is duidelijk dat na deze tot in de puntjes georganiseerde 'Vredestocht' de oppositie zich even flink achter de oren zal moeten krabben. Als je onderstaande filmpjes op youtube, vooral Békemenet 2012, bekijkt bemerk je hoe goed er van tevoren is nagedacht over welke boodschap de video's moeten uitstralen.

   
>>>> TdS  
>>>> Bron:  diverse media


http://www.youtube.com/watch?v=ynFOuLmmR4w&feature=player_embedded


>>>> Békemenet 2012 Time Laps HD


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije