Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Don Orbán en de westerse molens

donqVrijdag 17 februari 2012 - Vandaag moet de antwoordbrief van premier Orbán bij de Europese Commissie op de mat liggen. Daarin zal staan welke aanpassingen en veranderingen de Hongaarse regering gaat doen om te voldoen aan de eisen die de EU heeft gesteld voorafgaand aan de onderhandelingen over kredietverlening.


Drie nieuwe Hongaarse wetten vormen het struikelblok, pas als die stroken met de Europese regels kan er verder worden gepraat. Aan beide zijden is er een bescheiden vertrouwen dat het allemaal goed komt, maar er zullen zeker nog punten naar boven komen waarover gestreden kan worden. Eerder werd nog uitgegaan van maart, april als streven om de onderhandelingen af te ronden, de verwachting nu is dat dit pas eind mei begin juni zal worden. Ook wordt er vanuit gegaan dat in de brief van Orbán aan José Manuel Barosso nog een aantal sneren naar Europa zullen staan en dat Orbán probeert vast te houden aan een deel van zijn eigen gelijk. Het komende gehakketak over de details kan dus ook nog vertraging opleveren.

Dat die brief precies op de dag van het ultimatum verstuurd wordt, vrijdag 17 februari, kan als reden hebben dat Orbán nog even de stemming over de resolutie van vier linkse partijen in het Europees parlement wilde afwachten. Gisteren werd namelijk de eerder ingediende resolutie om onderzoek in te stellen naar schending door Hongarije van Europese democratische waarden met een meerderheid van stemmen in het EP aangenomen. Deze resolutie kan het begin betekenen van een procedure waardoor Hongarije sancties opgelegd kunnen worden, zelfs het opschorten van hun stemrecht binnen de Raad van Ministers. Voor de twee tegenresoluties die werden ingediend door de christendemocratische EVP en de conservatieve EVR was geen meerderheid in het EP.

Enige moed, overmoed, kon en kan premier Orbán en zijn regering niet ontzegd worden. De strijd aangaan met de EU, het IMF en internationale banken, dat is als een gevecht van Don Quichot. Maar in een tijd dat steeds duidelijker wordt dat de internationale financiёle wereld wel erg veel grip heeft op hoe landen hun economie moeten runnen, is die strijd - hoewel wat knullig, niet goed doordacht en zeker ook niet op alle punten netjes - vanuit het huidige Hongaars perspectief wel te begrijpen. Maar ja, die krachtige westerse molenwieken draaiden sneller dan dat Orbán zijn lans kon richten. Een steekje in de lucht hier en daar zal hij zeker niet nalaten, maar lekker ouderwets op z'n middeleeuws vechten kan nu niet meer. En ergens ver achter Don Orbán aan, rijdt zijn schildknaap Sancho Matolcsy op een hongerig ezeltje over de verlaten dorre poesta.

>>>> De volledige tekst van de resolutie - Motion for a resolution EP

>>>> Portfolio.hu - Bumpy road lies ahead of Hungary even if formal aid talks start with IMF/EU

>>>> EUobserver - MEPs voice 'serious concern' on Hungary's democracy

>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije