• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuwsuur: 'Hongaarse democratie in gevaar' Uitzending gemist

Zondag 8 januari 2012 - Zaterdagavond werd in het programma Nieuwsuur aandacht besteed aan de situatie in Hongarije. Saskia Dekkers en Pieter Nijdeken waren in Boedapest en hielden interviews met onder meer de door zijn hongerstaking bekende journalist Balázs Nagy Navarro en de ex-premier Ferenc Gyurcsány.  

Kijk op Nieuwsuur, zaterdag 7 januari 2012. Vanaf minuut 11.10.

"Hongarije drijft steeds verder af naar een staat waarin persvrijheid en democratie geen vaste waarden meer zijn. Grondrechten worden steeds verder beperkt, terwijl er een extreem rechtse beweging steeds meer politieke macht naar zich toetrekt. De EU staat voorlopig machteloos. Europa-correspondent Saskia Dekkers was in Hongarije en geeft vanavond commentaar in de studio.
Gevaar

Eind vorig jaar nam het Hongaarse parlement twee wetten aan, die volgens het IMF en de EU de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in gevaar brengen. Het Hongaarse parlement stemde met een overweldigende meerderheid voor het omstreden wetsvoorstel. Dat voorstel vergroot de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land. Van de parlementariërs waren er 293 voor, slechts vier stemden tegen.

Grotere invloed

De nieuwe wet breidt het aantal leden van het comité dat het monetaire beleid vaststelt, uit van zeven naar negen. Omdat de twee nieuwe leden worden benoemd door het parlement, waar de regeringspartij Fidesz een absolute meerderheid heeft, krijgt de regering hier nu een grotere invloed op. Het parlement besloot daarbij ook via een grondwetswijziging tot een fusie van de financiële toezichthouder PSZAF met de centrale bank. Een gevolg daarvan kan zijn dat de huidige centralebankpresident Andras Simor, een tegenstander van het kabinetsbeleid, wordt vervangen door een bondgenoot van premier Viktor Orbán.

Protest

In Boedapest betoogden begin deze week 30.000 Hongaren tegen de nieuwe grondwet. Zij eisten in spreekkoren het vertrek van premier Orbán. Ook hielden ze borden met de tekst "Orban dictatuur!" omhoog. Volgens critici tast de premier met de wetten die hij de laatste tijd invoert de democratie aan. De persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechtspraak zouden onder meer in het geding zijn. Ook de EU en en Amnesty International hebben Orbáns wetten bekritiseerd".

Vragen en/of opmerkingen? Tweet de maker Saskia Dekkers.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije