Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

EU start procedures tegen Hongarije

Woensdag 18 januari 2012 - De kogel is door de kerk, de Europese Commissie heeft dinsdag in Straatsburg besloten inbreukprocedures tegen Hongarije te beginnen met betrekking tot drie Hongaarse wetten. De Centrale bankwet, de wet op data bescherming en de vervroegde pensioenering van rechters moeten worden aangepast. Hongarije krijgt een maand de tijd te reageren.

Dit is de eerste stap die de EU neemt om Hongarije te dwingen de wetten aan te passen conform de regels. Als Hongarije de Centrale bankwet niet verandert zullen er geen onderhandelingen over financiële steun door de EU plaatsvinden, aldus Europees Commissaries Olli Rehn. Een moreel steuntje in de rug voor het besluit van de EC kwam dit weekend van de Duitse premier Angela Merkel in een radiointerview. In het openbaar had zij zich nog niet echt uitgelaten over Hongarije. Hoewel zij niet tot de linkse kliek behoort waarover Orbán steeds spreekt - die kliek is volgens hem verantwoordelijk voor de huidige inmenging in Hongarije - vindt Merkel dat Hongarije zich moet houden aan de Europese basisregels. Ook de Belgische en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken hadden zich, volgens Europese Liberalen in te voorzichtige bewoordingen, uitgesproken. Rosenthal en Reynders willen dat er een rapport komt over Hongarije waarna bekeken kan worden of er wel of geen sancties moeten komen.

Over andere nieuwe wetten waarover nu binnen de EC gesproken wordt, zoals de Mediawet, de Kerkwet en een aantal delen in de Hongaarse Grondwet die de mensenrechten zouden schenden, is geen uitspraak gedaan. Over dat soort van wetten kan de EU wel oordelen, maar juridisch gezien niet zomaar tegen optreden. Wel heeft Europees Commissaris Neelie Kroes in een brief aan Tibor Navracics (minister van Openbaar Bestuur en Juridische Zaken, tevens vice-premier van Hongarije) wederom haar zorg uitgesproken over de Mediawet. Met die wet moest zij vorig jaar al aan de slag om die door Hongarije te laten aanpassen. Die wet is toen op een aantal technische en juridische punten veranderd, maar het gevaar op de inperking van persvrijheid bestaat nog steeds. De South East Media Organisation (Seemo), die vorig jaar ook flinke kritiek gaf op de Hongaarse Mediawet, zal doorgaan hun standpunten bij de Europese Commissie te laten horen en Amnesty International probeert druk uit te oefenen zodat de mensenrechten in Hongarije worden bekeken.

Premier Viktor Orbán hield woensdagmiddag een speech voor het Europese Parlement tijdens het speciale debat over Hongarije. Pas maandag werd bekend dat hij naar Straatsburg zou komen om zijn zegje te komen doen. Niet alle parlementsleden waren daar blij mee, omdat Orbán zichzelf had uitgenodigd in plaats van gevraagd te worden. Orbán zei in zijn speech dat de standpunten van Europa begrijpelijk zijn en dat de problemen van Europa met de Hongaarse wetten snel en gemakkelijk kunnen worden opgelost. Komende week praat Orbán verder met de Europese Commissie.

>>>> Press release: Europese Commissie over de inbreukprocedures

>>>> TdS
>>>> Bron: diverse media

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije