Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Prem Radhakishun, Hongaren lusten hem rauw

prDonderdag 15 maart 2012 - OPINIE - Hoe onbeschoft mag je zijn als presentator van een radioprogramma op de publieke zender NTR? En waarom lenen europarlementariers zich voor een gesprek met deze tierende en scheldende Prem? In de radiouitzending van 22 februari is het aantal keren dat Prem de Hongaren voor fascistisch tuig uitmaakt, niet te tellen. Wie zo spreekt, kan een klap verwachten. 

Prem Radhakishun die graag schreeuwt, schreeuwt nu nog harder en ongenuanceerder. Boos mag hij zijn, maar om dat op deze manier te uiten gaat ver, erg ver, te ver. Ongeїnformeerd, of slecht geїnformeerd, raaskalt Prem in de uitzending als een dolle hond en sleept hij er zaken bij die niets van doen hebben met waar het werkelijk over gaat. Hij onderbreekt zijn wel genuanceerd sprekende gasten Peter van Dalen van de Christen Unie en Kathleen van Brempt van de S&D-fractie regelmatig, en ook de bellende luisteraars worden door Prem ingezet om zijn eigen gelijk te bewijzen. Is dit de vorm waarin Europeanen met elkaar de dialoog moeten voeren? Is dit de vorm waarmee we anderen moeten bejegenen? Is dit de wijze waarop we onze twijfels, onzekerheden en angsten moeten overschreeuwen als een stel pubers met een minderwaardigheidscomplex?

Minachting

Ook de zogenaamd grappige, maar zeer minachtende toon van de inleiding op de website van NTR bij de e-mails van Hongaren naar aanleiding van een kort artikel in de Hongaarse krant Magyar Nemzet over het Nederlandse radioprogramma, geeft aan dat ze maar wat trots zijn op het geschreeuw van Prem. En de kop bij de inleiding 'Spreekbuis fascistoїde regering basht Prem', moet bedacht zijn door een eindredacteur die geen flauw benul heeft van de materie. De reacties zijn zeker niet allemaal even netjes, er wordt teruggescholden. Ook Zsolt Bayer, publicist in de zeer rechtse krant Magyar Hírlap stuurde een mailtje. Deze Bayer vindt zichzelf een 100% Hongaar, hoewel zijn achternaam doet vermoeden dat hij andere roots heeft. Zijn artikelen en columns in de Magyar Hírlap getuigen zeker niet van een open en vrije Europese geest. Bayer gaf op de website van Magyar Hírlip natuurlijk ook zijn commentaar op Prem. 

Europese Lente

Dat er zowel politiek als maatschappelijk een debat gevoerd wordt over Hongarije en Europa is nodig, voor alle Hongaren en voor alle Europeanen. Wat willen we met Europa, welke kant moeten we op? En Hongaren, wat willen jullie eigenlijk, hoe denken jullie dat uit te gaan voeren en waartoe zijn jullie bereid?
Een open dialoog wordt niet of nauwelijks gevoerd, hoogstens op de achtergrond door verschillende organisaties en tussen burgers onderling. Zowel de Hongaarse regering, de internationale media en de Europese politici vinden maar met moeite de juiste wijze om met elkaar het gesprek aan te gaan. Als in een vette ruzie spreken alle partijen vanuit hun eigen gelijk, bekeken door hun eigen bril. Hongarije moet zeker gaan voldoen aan wat we tot nu toe in Europa met elkaar hebben afgesproken over de democratische regels, tegelijkertijd moet de Europese Unie - te gretig geweest in het opnemen van nieuwe economische afzetmarkten - in de spiegel kijken, haar democratische beginselen goed definiëren en die op alle lidstaten toepassen.
Nu op meerdere fronten de messen zijn geslepen en het geschut in stelling is gezet, zou het wel eens een hele hete Europese Lente kunnen worden. Rechts Hongarije is zeer verbolgen over Prem en Nederland. Maar ook links Hongarije krabt zich nu achter de oren of dit wel het Europa is waarvoor ze hun hand in het vuur willen steken.

>>>> Reacties diverse talen NTR - Spreekbuis fascistoїde regering basht Prem

>>>> Rechtstreeks Radio 1 plus Nederlandstalige reacties - Moet Hongarije uit de Europese Unie?

>>>> Stuk in Magyar Nemzet plus reacties - Élő adásban nevezte alja népségnek a magyarokat

>>>> Artikel Zsolt Bayer op Magyar Hírlap


>>>>  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije