• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Succesvolle jonge Hongaren

a-bencekleinMaandag 10 januari 2011 - Bence Máté en de gebroeders Mészáros zijn sprekende voorbeelden van jonge Hongaren die in het afgelopen jaar zowel in Hongarije als in het buitenland grote successen hebben geboekt. Wie zijn zij, en waarom zijn ze op een jonge leeftijd al zo beroemd?

Bence Máté (Pusztaszer)

a-benceportrDe 26-jarige natuurfotograaf Bence Máté werd op 22 oktober 2010 als eerste Hongaar verkozen tot winnaar van de Wildlife Photographer of the Year Competition, een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd, georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Natural History Museum in Londen. In 2010 werden 31.000 foto's ingezonden vanuit 81 landen. De tentoonstelling met meer dan 100 bekroonde natuurfoto's is nog tot 6 maart 2011 te bezoeken, niet alleen in Londen maar ook in het Museon te Den Haag.

De winnende foto is gemaakt in het regenwoud van Costa Rica en laat een kolonie bladsnijdersmieren in actie zien in een serie van zes beelden. Het beeld schildert een groen blad met het effect van schaduwspel waaraan de mieren werken. Bence Máté wilde met „zijn eenvoudige foto de complexiteit van het mierengedrag" laten zien. Hij heeft langdurig de mieren gevolgd, hun gedrag en gewoontes bestudeerd en meer dan 12.000 opnamen in een week gemaakt. Bij het fotograferen van de mieren deden zich verschillende technische problemen voor: zo moest hij bijvoorbeeld flitslicht gebruiken omdat de mieren slechts 's nachts actief zijn. In deze serie heeft hij ook nog een andere unieke foto gemaakt, de Benetton-mieren. Op deze foto zie je tegelijkertijd vier mieren marcheren met bladeren in vier verschillende kleuren.

hangykBence Máté begon zich tijdens zijn basisschooljaren op de fotografie toe te leggen en is sinds 15-jarige leeftijd een hartstochtelijk natuurfotograaf. Hij bestudeert en fotografeert het liefst het leven van vogels en zit soms dagelijks zestien uur achter zijn fototoestel. In zijn 'vrije tijd' houdt hij zich bezig met 'natuurfotografie-toerisme'. Daarvoor bouwt hij uitkijkplaatsen om ook andere natuurfotografen in de gelegenheid te stellen mooie foto's te maken. Onlangs verscheen zijn eerste boek: Láthatatlanul (Onzichtbaar) dat hij zelf heeft vormgegeven en in eigen beheer heeft uitgegeven. Dit boek met 170 bladzijden aan prachtige kleurenfoto's, samen met een dvd, zijn via zijn eigen website te bestellen.

De gebroeders Mészáros (Tatárszentgyörgy)

a-meszaros_laszloDe meest bekende koetsiers van dit moment in Hongarije zijn vier broers, genaamd Mészáros, László (1995), Csaba (1998), Balázs (2000) en Bence (2006) variëren in leeftijd van vijftien tot vier (!) jaar oud. Deze jonge knapen laten met hun pony's de Hongaarse ruitercultuur en ‑traditie zien en nemen deel aan veel nationale én internationale wedstrijden en demonstraties. De gebroeders hebben in het Ruitertheater te Komárom opgetreden en zelfs een uitnodiging uit Dubai gekregen om ten minste een jaar lang in het Ruitertheater van dit Arabische emiraat hun kunsten te laten zien.

Ondanks hun jonge leeftijd hebben zij ook al verschillende records op hun naam staan. Zo heeft bijvoorbeeld de oudste op dertienjarige leeftijd een span van tien paarden ('poesta-tien') gedreven, waarbij hij op de rug van de twee achterste paarden stond. De jongste broer kreeg zijn eerste eigen koets al toen hij negentien maanden oud was! De familie Mészáros heeft trouwens ook een bijzonder fraaie koetsenverzameling met onder meer een uniek exemplaar uit de late negentiende eeuw.

>>>>  Krisztina Soós
 Wildlife Photographer 2010
 T/m 6 maart 2011 in Museon Den Haag
 Tot 11 maart 2011 in NHM Londen
>>>>  Website Maté Bence
>>>>  Website Mészáros testvérek
a-meszaros_bence a-meszaros_csaba

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije