Mediawet vanaf 1 januari 2011 van kracht

media-aMaandag 8 november 2010 - De nieuwe Hongaarse Mediawet, die samen met een aantal andere wetsvoorstellen vorige week werd besproken in het Hongaarse parlement, is aangenomen. De werking van deze wet zal zich over elk medium, zo ook over nieuwswebsites en kranten op internet uitstrekken. De rechtsregels in de wet bepalen de publieke rechten en ook de verplichtingen van de pers.

De parlementaire regeringspartijen namen per stemming het door de politici András Cser-Palkovics en Antal Rogán ingediende wetstvoorstel aan. De wet die over de fundamentele regels voor persvrijheid en media-inhoud handelt, treedt per 1 januari 2011 in werking. Met de aanname van dit voorstel vervangt deze mediagrondwet in het vervolg ook het Burgelijk Wetboek voor wat betreft de inhoud nauwelijks veranderde regels voor de pers-rectificatie.

Eerder op Hongarije Vandaag, zaterdag 19 juni 2010:

'Volgens het voorstel wordt het recht op rectificatie (vanaf nu recht op weerwoord) uit het Burgerlijk Wetboek gehaald en ondergebracht in de perswet. Deze wet geeft de mogelijkheid als iemand het niet eens is met wat er over hem of haar geschreven of gezegd wordt, het recht op weerwoord te eisen. Uiteraard is dit recht onderhevig aan een aantal regels en voorschriften, maar de angst bij de pers is groot dat spelers in het openbare leven te veel grip krijgen over wat de pers kan en mag schrijven'.

Hele artikel over plan Mediawet

Noot redactie, Tom de Smet:

De vraag is of onafhankelijke nieuwswebsites zoals Hongarije Vandaag te maken gaan krijgen met de regels van de nieuwe Mediawet. In de plannen voor deze wet stond vermeld dat behalve internetsites die in Hongarije gemaakt en beheerd worden, ook de sites die in het buitenland gemaakt worden met een relevantie voor Hongaarse gebruikers, onder de wet gaan vallen. Dit is mede bedoeld om websites die haatzaaiende en discrimerende taal gebruiken aan te kunnen pakken, maar biedt ook ruimte om alles wat de huidige regering en de door hen ingestelde Mediaraad niet bevalt te kunnen beїnvloeden.

Een eerste duidelijk indicatie van het veranderende mediaklimaat is dat op maar heel weinig tv- en radiozenders aandacht werd besteed aan de demonstratie van Magyar Demokratikus Charta tegen het regeringsbeleid op dinsdag 2 november. De staatszender MTV nam het niet op in de nieuwsuitzendingen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije