Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Ethnische Hongaren zouden niet moeten assimileren

Zsemjenondag 7 november 2010 - Begin november is er een website de lucht ingegaan waarop ethnische Hongaren in het buitenland informatie en achtergronden kunnen vinden over het verkrijgen van het dubbele staatsburgerschap. De website is helemaal in het Hongaars. Toen de website werd gelanceerd gaf Zsolt Semjén, Minister van Nationale Politiek, aan dat het heel belangrijk is om de etnische Hongaren buiten de landsgrenzen over de details van deze wet te informeren. Vanaf 1 januari kunnen de aanvragen worden ingediend, daar zijn geen kosten aan verbonden.

Op een parlementaire bijeenkomst vrijdag 5 november in het kader van de Negende 'Magyar Állandó Értekezleten (Máért)' - 'Hongaars Voortdurend Congres' liet Zsolt Semjén (van de partij KDNP) weten dat het uiterst belangrijk is dat de assimilatie van etnische Hongaren in de landen waar zij wonen tot stilstand wordt gebracht. Meerdere factoren bedreigen volgens hem de Hongaarse natie. Demografische problemen in het moederland zelf en daar waar ethnische Hongaren wonen, de emigratie van Hongaren en de steeds sterker wordende assimilatie van hen, baren hem de grootste zorgen.

"Om die assimilatie te stoppen moet het moederland zich daarom verplichten een nationale politiek te voeren. Er is een sterke staat nodig die capabel is om in deze materie effectief van dienst te kunnen zijn. De gebruikelijke, traditionele vorm van ondersteuning aan hen buiten Hongarije is niet meer genoeg. We moeten de concurrentie tegen de assimilatie ondersteunen en versterken. Met een somber hart, maar met een heldere blik en verstand moeten we uitspreken dat niet iedereen die de Hongaarse taal spreekt Hongaars is".

"Een van de manieren om dat te doen is het verstrekken van het dubbel staatsburgerschap waarmee niet alleen een gemeenschappelijk lot in cultuur, taal en geschiedenis wordt aangeduid, maar ook mogelijkheid geeft tot publieke nationale rechten aan Hongaren buiten Hongarije. Iedereen heeft recht om dat staatsburgerschap te krijgen zoals hij of zij de identiteit beleeft. Wij verwachten van de ons omringende landen, dat als Hongarije zich niet geraakt voelt als een in het Pilisgebergte levende Slowaak de Slowaakse, of een in Gyula wonende Roemeen de Roemeense staatsburgerschap aanneemt, dat die landen zelf ook geen stappen zetten om ons tegen te houden het Hongaarse dubbele staatsburgersschap te verlenen aan etnische Hongaren. Wij zijn niet minder dan de andere landen, wat bij hen mag mag bij ons ook. Hongarije zal verder aan die landen ook geen informatie verstrekken over wie daar Hongaars staatsburger is of niet".

Verder sprak Semjén over een plan om een register aan te leggen van al die Hongaren, als middel om het contact onderling te versterken. Dit vanaf volgend jaar op te bouwen register kan volgens hem een middel zijn om druk uit te oefenen, zoals bijvoorbeeld in verband met de Slowaakse taalwet. "We zullen strijden voor elke Hongaar". Over Hongaren in het Westen levend haalde hij als voorbeeld die in Engeland aan: "Ook daar zullen wij niemand uitsluiten van de 'Hongaarse Wereld', ook niet de derde of vierde generatie die geen Hongaars meer spreekt".

In de 'Máért' komen politieke vertegenwoordigers uit Hongarije en uit landen waar Hongaren een minderheid vormen samen. De Slowaakse partij Most-Híd werd niet uitgenodigd. Dat is op dit moment een partij in Slowakije waarop veel daar wonende Hongaren, maar ook Slowaken, tijdens de verkiezingen in Slowakije op hebben gestemd en het is een partij die in goede verstandhouding met andere Slowaakse partijen samenwerkt. De reden om de partij niet uit te nodigen was volgens Semjén dat deze partij niet legitiem Hongaars is. Het is een gemengde partij, er zitten Slowaken in.

>>>>  TdS
>>>>  Bron: o.m. Index.hu, MTI
>>>>  Website Állampolgárság

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije