Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

V4 landen zetten Wit-Rusland onder druk

Zondag 6 maart 2011 - Door de Ministers van Buitenlandse Zaken van de 'Visegrad Vier landen1 (V4) op 3 maart in het Slowaakse Bratislava is er een gezamenlijke oproep gedaan aan de Wit-Russische president Alexandr Lukashenko om zo snel mogelijk alle politieke gevangen vrij te laten. De ministers vinden ook dat de onderdrukking van de oppositie in Wit-Rusland moet stoppen.

Als Lukashenko niet voldoet aan deze eisen, zullen er sancties volgen en een verdere isolatie van het land. Tijdens deze top van de V4, waarbij ook Duitsland aanwezig was, werd onder meer de Eastern Partnership top voorbereid die in het Hongaarse Gödöllő plaats zou vinden tijdens het Hongaarse voorzitterschap, maar die is doorgeschoven naar later dit jaar in Polen. Dat Wit-Rusland nu wordt opgeroepen schoon schip te maken, duidt er op dat het uitstel van de top naar later dit jaar gebruikt wordt om, voordat met Wit-Rusland gesproken wordt, een aantal eisen aan het land te stellen.

De Hongaarse regering heeft in het afgelopen jaar de diplomatieke contacten en handelsbetrekkingen met Wit-Rusland weer aangetrokken, meerdere gesprekken hebben zowel in Boedapest als Minsk plaats gevonden. Hongarije heeft voor zover bekend daar niet gesproken over mensenrechten en democratie. Dat zou een reden kunnen zijn waarom de Eastern Partnership Top ook niet in mei in Hongarije plaatsvindt. De V4 landen en de Europese Unie moeten eerst meer duidelijkheid krijgen over de wil van Wit-Rusland om te voldoen aan de Europese gedachten over democratie en vrijheid van meningsuiting voordat met elkaar aan tafel gezeten kan worden.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije