Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Vechten tegen de bierkaai, maar Orbán bijt terug

orbiVrijdag 21 januari 2011 - Premier Viktor Orbán had het niet gemakkelijk daar in Straatsburg tijdens zijn speech voor het Europese Parlement, maar hij zorgde wel voor lekker veel reuring en lawaai. Zo droog en saai het EP meestal lijkt, de aanwezigheid van Orbán alleen al was goed voor veel emotie en pittige uitspraken. Orbán is en blijft een vechtertje, en er blijken zo nog een paar in het parlement te zitten.

Voor de onderwerpen die Orbán op de Europese agenda heeft gezet, economie, energie, versterking van de interne markt, werkgelegenheid, de euro en de nieuwe Schengenlanden was minder aandacht. Terwijl het daar toch wel over zou moeten gaan het komend half jaar. Maar de Mediawet blijkt politiek gezien meer sexy. Vooral Daniel Cohn-Bendit van de Groenen en Martin Schulz (S&D) hakten daarom met plezier in op Orbán. En Orbán beet terug. Schulz riep ook dat Hongarije beter de Mediawet in kan trekken om daarna met een goed alternatief te komen. Anders zou het voorzitterschap steeds maar weer in het teken daarvan blijven staan. Dat ligt natuurlijk niet alleen aan Hongarije, hoezeer de olie al op het vuur is geworpen.

Met Orbán valt heus wel te praten, maar enige omzichtigheid is geboden. De tenen van een Hongaar zijn vaak lang, en die van Orbán, als hoeder van het volk, nog een stuk langer. Zoals Alexander Lambsdorff (ALDE) het mooi zei: „Orbán, accepteer de objectieve kritiek op die wet en beschouw dat niet als een aanval op je persoon". En daar zit 'm nou net de crux, Hongaren beschouwen kritiek bijna altijd als op de persoon gericht. Of ze zich nu slachtoffer voelen van de geschiedenis, of stoer die geschiedenis uitvergroten tot een groter nationaal bewustzijn, het feit dat Orbán de aanval tijdens de vergadering in het Europese parlement als een belediging voor het Hongaarse volk (een klap in het gezicht) beschouwt is voor veel Hongaren, misschien wel voor die tweederde meerderheid - van binnen onzeker, naar buiten toe bravoure - ook echt zo te voelen. Dat gaat nog wat worden de komende maanden tijdens het Hongaarse voorzitterschap, met al die vurige emotie in de tent!

Hieronder uitspraken en meningen, en een aantal nieuwsreportages van diverse zenders.

Diverse uitspraken EP leden
Kort interview met Orbán op Europees Parlement
Video NOS
Video VRT
Video Euronews
Video ORF
Pressrelease Groenen
S&D Schulz 1
S&D Schulz 2
Antwoorden van de Nederlandse Rijksoverheid op
vragen van Timmermans, Albayrak en Ten Broeke - pdf
>>>> TdS

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije