Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Verhofstadt: 'brutale' aanpak voor monetaire unie

Maandag 31 januari 2011 - Vorige week donderdag hadden Guy Verhofstadt, leider van de Europese Liberalen en de Hongaarse premier Orbán een ontmoeting in Boedapest. Op de persconferentie daarna liet Verhofstadt weten het met Orbán behalve over de belangrijkste agendapunten van Hongarije als voorzitter van de EU, ook te hebben gehad over de Mediawet.

Onder meer vertelde Verhofstadt dat hoewel er een monetaire unie bestaat binnen de EU, er geen echt economische bestuur is. De voorstellen die er nu liggen zijn niet vergaand genoeg, want er is geen mechanisme om sancties te kunnen opleggen aan landen die niet voldoen aan de stabiliteitseisen. Dit onderdeel zit niet in de voorstellen en dus is er een 'brutaler' pakket nodig, aldus Verhofstadt. Hij voegde daaraan toe dat hij hoopt dat nu Hongarije voorzitter is, zij in staat is om de Europese landen wel te beweging in die richting.

Wat betreft de Mediawet zei Verhofstadt dat hij hoopt dat de Hongaarse regering met een adequaat antwoord komt op de brief die onlangs door Neelie Kroes werd verstuurd. "Het hangt van de reactie van de Hongaarse regering af. Dit was slechts de eerste brief, meerdere kunnen volgen. We moeten de Mediawet goed onderzoeken, maar zonder dat het zich vermengt met de echte prioriteiten op de Hongaars-Europese agenda. We blijven samenwerken met Hongarije aan deze belangrijke agendapunten tijdens het voorzitterschap."

Verhofstad, een van de inititiefnemers van de hoorzitting over de Mediawet in het Europese Parlement in januari 2011, vindt dat de drie punten in de brief van Kroes zeker niet enkel van technische aard zijn, zoals de Hongaarse regering na ontvangst van de brief liet weten. De punten in de brief gaan volgens hem wel degelijk over de Europese basisprincipes wat betreft vrijheid van media en pers.

>>>> Bron:  diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije