• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De paus komt niet naar Hongarije

Vrijdag 9 oktober 2015 - Volgens president János Áder zou paus Franciscus in 2016 een bezoek komen brengen aan Hongarije, die afspraak werd gemaakt in 2013 toen Áder op audiëntie ging bij de paus. Een exacte datum werd toen nog niet bepaald, maar nu blijkt dat de paus volgend jaar helemaal niet naar Hongarije komt. Volgens BorsOnline.hu komt dat omdat de paus zich niet kan vinden in de Hongaarse aanpak van de vluchtelingenproblematiek.

Er kunnen natuurlijk praktische redenen zijn om Hongarije te schrappen uit de agenda, maar het is algemeen bekend dat paus Franciscus begaan is met het lot van vluchtelingen en ook dat hij tegen de bouw van muren en hekken hek langs de Hongaarse grenzen is. Behalve het hek aan de Servische grens is nu ook die aan de Kroatische grens zo goed als klaar. Plannen om datzelfde te doen aan de Roemeense grens staan al in de grondverf. Een eerdere uitspraak van de paus: "Het is bekend wat het uiteindelijke lot is van deze muren. Elke muur komt naar beneden. Vandaag, morgen of na honderd jaar”. Maar er spelen ook een paar andere zaken mee die aangeven dat het niet helemaal botert tussen de Hongaarse Rooms-Katholieke Kerk en de paus.

Terwijl de enorme massa migranten Hongarije binnenstroomde liet kardinaal Péter Erdő, tevens voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties, zich begin september nogal wonderlijk uit over de kwestie. Met de oproep van de paus om overal in Europa vluchtelingen in pastorieën op te nemen was hij het niet eens. „We zullen de migranten niet opvangen, omdat we daarmee mensensmokkelaars ondersteunen en de Hongaarse wet overtreden”. Wel mochten kerkleden op discrete wijze’ vluchtelingen helpen. Ook de bisschop van Szeged-Csanád, László Kiss-Rigó sprak zich uit. Hij vond dat de paus niet wist waarover hij sprak, Hongarije had immers te maken met een invasie, aldus de bisschop. 

De monniken van de Abdij van Pannonhalma bijvoorbeeld trokken zich in september niets aan van de woorden van de kardinaal en boden onderdak aan Syrische gezinnen (NCRonline.org). Ook werd en wordt er uiteraard door katholieke organisaties geholpen in vluchtelingenkampen en in transit zones. Maar dat de leiding van de Hongaarse Katholieke Kerk zich anders uitliet dan die van bijvoorbeeld Oostenrijk, geeft wel aan dat sinds het aantreden van de Fidesz-KDNP regering in 2010 de scheiding van kerk en staat in Hongarije minder scherp geworden is. Bisschop Miklós Beer van de stad Vác, die zich niet goed kan vinden in de houding van de Kerk en van de regering, stelde in een interview voor Hirado.hu eind september dat het vluchtelingenprobleem een lakmoesproef voor de christelijke identiteit is. De Hongaarse Kerk heeft nu hoe dan ook een eigen identiteitscrisis. Blijft ze dansen naar de pijpen van de regering, of schaart ze zich achter paus Franciscus. Het is een lastige keuze.
 
>>>> BorsOnline.hu - Ferenc pápa mégsem jon hazánkba


>>>> Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije