Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

V4-landen gaan samen Hongaarse zuidgrens bewaken

Maandag 12 oktober 2015 - Op korte termijn gaan de V4-landen, Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië, een samenwerking aan om de grensbewaking aan de zuidelijke Hongaarse grenzen uit te voeren. Dit kondigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó vorige week aan in Luxemburg tijdens de conferentie van de EU en landen als Turkije, Libanon en Balkanlanden over het migrantenvraagstuk.

De Visegrád Vier (V4), waarvan de presidenten vorige week samenkwamen in Balatonfüred voor overleg, zullen in de komende weken verdere afspraken maken over de precieze inhoud van de samenwerking. Tsjechië heeft al aangekondigd nog deze week 25 militairen naar Hongarije te sturen om te helpen bij de technische ondersteuning, ze nemen onder meer veldkeukens, vrachtwagens en graafmachines mee. Later zullen meer militairen en politieagenten gestuurd worden. De Tsjechen blijven twee maanden in Hongarije. Het land gaat de eigen grens met Oostenrijk intensiever bewaken, omdat de Tsjechische regering verwacht dat de migranten ook hun land als route naar Duitsland zullen gaan gebruiken op het moment dat Oostenrijk haar grenzen sluit. Ook Slowakije gaat politieagenten naar Hongarije sturen. 

Nu minder vluchtelingen in Hongarije asiel aanvragen, het totale aantal ligt volgens de Hongaarse Immigratie- en Naturalisatiedienst (gerekend vanaf 1 januari tot 4 oktober) op 176.168, zijn er nog maar weinig mensen in opvangkampen te vinden. Toch blijven migranten Hongarije binnenstromen, nu vooral via Kroatië. Na de sluiting van de grens met Servië verschoof de vluchtelingenstroom naar dat land. Volgens een bericht van het AFP kwamen er vorig weekend alleen al ruim 15.000 migranten vanuit Kroatië Hongarije binnen. Het grootste deel daarvan trekt rechtstreeks verder en gaat bij Nickelsdorf de Oostenrijkse grens over.

Kroatië is niet blij met het plan van de V4, zie link Portfolio.hu. Al weken lang zijn de diplomatieke banden tussen het land en Hongarije zeer gespannen. Zie ook:

>>>> Dalje.com - Zoran Milanovic blames HDZ and Hungarian authorities for deteriorated relations
>>>> Kormány.hu - Croatian Prime Minister insulted Hungarians
>>>> Dalje.com - Peter Szijjarto says Milanovic should stop insulting Hungary

>>>> Portfolio.hu - V4 to jointly protect Hungary's border, Croatia really upset


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije