Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaars referendum 2 oktober heeft nare bijsmaak

Plakatstadvol klDinsdag 27 september 2016 - Op zondag 2 oktober is het zover, dan mogen miljoenen Hongaren in het referendum dat door de overheid is opgezet gaan stemmen tegen de zogenaamd door Brussel opgelegde 'verplichte' vestiging van vluchtelingen/migranten in hun land. Het woord mogen is hier eigenlijk niet van toepassing. Sinds het begin van de overheidscampagne, die officieel begin september van start ging, maar in juli (tegen de regels van campagne voeren in) al flink op gang kwam, zijn de Hongaarse burgers murw gebeukt door angst zaaiende staatspropaganda op billboards langs snelwegen, op posters aan lantaarnpalen langs de hoofdstraten van dorpen, in gedrukte media met paginagrote advertenties en op televisie en radio met opruiende spotjes die om de haverklap worden uitgezonden en begin september ook met een achttien pagina's tellende informatiebrochure in de brievenbus. Deze overheidscampagne is er op gericht om alle vluchtelingen en migranten, én natuurlijk Brussel, in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen.

referendumbrochurepag5Toen ik de veelkleurige op luxe papier gedrukte brochure Referendum 2016, tegen de gedwongen vestiging uit de oud papierbak in de hal onder de brievenbussen oppakte en thuis eens lekker ging lezen, vroeg ik me als eerste af hoeveel dat gekost moest hebben. Er zijn er ruim 4 miljoen van verspreid. 'Informatie van de Overheid', zoals ze dat in Hongarije noemen, mag blijkbaar wat kosten. De brochure staat vol met verdraaide waarheden en uit het verband getrokken statistieken. Er is geen enkele pagina waarop iets van een nuance te vinden is. Maar vooral pagina 5 wekte mijn verbazing, wat zeg ik, wat daar geschreven staat met een grote foto van een militair voertuig op de achtergrond, is gewoon niet waar. Heeft Hongarije last van grootheidswaanzin?

Op pagina 5: The Hungarian government built a border fence for the protection of Europe and Hungary, for which the European politic and press launched a campaign against it.

De keuze om 'Europa' als eerste in deze zin te noemen en 'Hongarije' als tweede is doelbewust gemaakt, maar zeer misleidend. De beslissing voor de bouw van het hek langs de Servische grens die al in juni 2015 door de regering genomen werd was alleen bedoeld ter bescherming van het eigen grondgebied. Servië werd hiermee voor het blok gezet en zo ook, bleek later, de andere landen aan de zuid- en westgrens van Hongarije. Pas in juli en augustus 2015, na luide kritiek vanuit de EU en de VS, zelfs vanuit Rome door paus Fanciscus (hoezo een tegen-campagne door de Europese politiek en pers?) werd door de regering opeens beweerd dat het hek bedoeld was om het Schengen-gebied te beschermen. Als Hongarije op voorhand in overleg was gegaan met de andere Europese landen, had aangegeven dat ze hulp nodig hadden en juist als eerste eens met Servië aan tafel was gaan zitten, en niet pas nadat de beslissing al genomen was, dan zou deze stelling wellicht terecht zijn. Maar Hongarije nam doelbewust deze eenzijdige beslissing en heeft naar mijn idee daarmee het vluchtelingenprobleem in Europa juist nog verder onder druk gezet. En nu roept de Hongaarse regering ook nog eens dat ze Europa willen beschermen. Grootheidswaanzin. Vervelende bijkomstigheid is dat veel Hongaren nu denken dat Hongarije echt voorop loopt in de strijd tegen de 'barbaren'.

Budapest Beacon heeft de hele brochure in het Engels vertaald en integraal op hun website gezet. Lees het eens door en probeer u voor te stellen dat u een Hongaar bent die, op de propaganda van de staat na, maar weinig, of helemaal geen, andere geluiden meekrijgt. Als je dit wat hier geschreven staat als waarheid aanneemt, dan kun je niet anders dan tegen Brussel stemmen. In de huidige sfeer die nu in Hongarije hangt, zou je je nog bijna een landverrader voelen als je voor gaat stemmen. Als extra zetje over de drempel kregen vorige week alle stemgerechtigde Hongaren een persoonlijk geadresseerde brief van de overheid in de bus. Daarin wordt, naast nog meer opruiende praat, min of meer gesteld dat als je een echte trouwe landgenoot (honfitárs) bent je nee behoort te stemmen tegen Brussel. 

Blijft de vraag: Waarom wil de Hongaarse regering toch zo graag dit referendum, en waarom wordt met alle middelen, en de inzet van héél véél geld, de bevolking zo opgehitst? In vergelijking tot vorig jaar zijn volgens een onderzoek van Publicus Research nu veel minder Hongaren van mening dat het een plicht is om vluchtelingen te helpen. In de laatste campagne-maand is dat aantal nog verder gedaald. Zie ook: Hungarian Spectrum. Brussel zal niet zo heel veel, misschien wel niks, kunnen doen met de uitslag van dit referendum. Is het misschien gewoon EU-tje pesten? Of is het bedoeld om, net als met alle campagnes en `volksraadplegingen` die in het afgelopen jaar aan het referendum voorafgingen, meer en meer grip te krijgen op een steeds groter aantal bange Hongaarse burgers? En wat wordt de volgende stap?

Maar hoe dan ook is een zeer klein deel van de Hongaren niet bang. Na een crowdfunding-campagne kon de Kétfarkú Kutya Párt (de Tweestaartige Hond Partij) middels grote en kleine posters in de openbare ruimte een tegengeluid laten horen. Motto van deze campagne: `Op domme vragen krijg je domme antwoorden`. De mooiste tekst die ik tegenkwam op straat is deze: `Wist u dit? Het leven is mooi.` (Zie foto hieronder)  Voor andere varianten van deze posters en Engelstalige uitleg, kijk op: BBC News. Terwijl de overheid angst en haat zaait, brengt de Kétfarku Kutyya Párt tenminste nog een beetje troost.

>>>> Tom de Smet

tudtakfk 1 a

>>>> Foto: © Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije