Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het Hongaarse hek

csihu klDonderdag 18 juni 2015 - Het was te verwachten dat de Hongaarse regering er van alles aan zal gaan doen om de grote stroom vluchtelingen en immigranten die de laatste tijd naar het land komt in te dammen. Het zijn er nu tienduizenden. Het grootste deel daarvan trekt door naar landen als Duitsland en Groot-Brittannië. Maar dat Hongarije nu een hoog hek langs de grens met Servië gaat bouwen lijkt meer op paniekvoetbal.

De uitslag van de Nationale Raadpleging, waarin de Hongaarse burgers vragen krijgen voorgelegd over immigranten, vluchtelingen én terrorisme is nog niet eens bekend, of de regering besluit voortvarend een zeer ingrijpende stap te zetten. Ingrijpend voor Hongarije zelf, maar vooral voor buurland Servië, het doorgangsland waarvandaan de vluchtelingen Hongarije binnenkomen. Volgende week moeten de voorbereidingen voor het bouwen van het hek, vier meter hoog, 175 kilometer lang, klaar zijn. De Servische premier Alexander Vucic liet weten verrast en geschokt te zijn over dit bericht. Vergelijkingen met het IJzeren Gordijn liggen voor de hand, maar gaan niet helemaal op. Toen mochten ze er niet uit, nu mogen ze er niet in. 

csihuDeze week zijn pas rond de 500.000 ingevulde enqueteformulieren van de Nationale Raadpleging binnengekomen, er zijn 8 miljoen verstuurd. In Hongarije zelf, en daarbuiten bij Hongaren die in andere landen wonen en werken, is er een brede beweging ontstaan van burgelijke ongehoorzaamheid met humoristische acties tegen de landelijke reclamecampagne voor deze Raadpleging (zie ook: Plakkatenoorlog! van Runa Hellinga). De regering zet nu zelfs gespecialiseerde rechercheteams in om via monsters van verf en papier te achterhalen wie de billboards besmeuren en van satirische teksten voorzien. Ook staan er nu tegenaffiches op vele plaatsen in het land, en op facebook zie je de ene na de andere grappige versie langskomen. De Hongaren hebben er echt lol in.

Over die billboards van de overheid met leuzen die immigranten aansporen vooral niet naar Hongarije te komen, liet premier Orbán zich op Kossuth Radio een week geleden zo uit: ’De campagne is op economische immigranten en op mensensmokkelaars gericht.’ Ja, die gemene mensensmokkelaars. Als ze al Hongaars kunnen lezen, het is een internationale bende, zullen ze nu vast en zeker ophouden met hun criminele werk. Als het echt om mensensmokkelaars zou gaan, dan moet dat anders aangepakt worden. Hoe geloofwaardig kun je zijn als premier?

De Servische premier Vucic vraagt zich af of hij zijn land nu ook zou moeten gaan beschermen met hekken langs de grenzen met Macedonië en Bulgarije, daar komen de vluchtelingen Servië binnen, en daarmee van zijn land een kooi maken. Dat kan volgens hem nooit de bedoeling zijn. Hij stapt naar de Europese Unie om het Hongaarse hek te bespreken. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó liet weten dat op 1 juli overleg over het hek plaatsvindt met zijn Servische collega's. Dan zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw echter al afgerond. De financiering moet overigens nog geregeld worden. Ze zijn weer lekker voortvarend bezig. 

>>>> Tom de Smet

>>>> Bron: SMH.com.com, RTÉ.ie, Portfolio.hu en andere media

>>>> Hongaarse facebookgroep Ik ben buitenlander en neem jullie baan af

>>>> Foto CSI: Kettős MérceFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije