Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Als Orbán Koningin Juliana zou zijn...

juliana klDonderdag 7 mei 2015 - Koningin Juliana als inspirerend voorbeeld voor de Hongaarse premier Viktor Orbán, op de website van Kettős Merce verscheen een artikel van András Jambor naar aanleiding van de nationale raadpleging over immigranten dat nu door de Hongaarse regering onder de bevolking gehouden wordt. In zijn artikel verwijst Jambor naar Koningin Juliana. Orbán zou de woorden die zij uitsprak ter verwelkoming van de Hongaarse vluchtelingen die in 1956 naar Nederland kwamen eens goed ter harte moeten nemen.

Orbán heeft het niet op immigranten, er komen nu veel te veel de Hongaarse grens over vindt hij. 'Onze gemeenschap wil geen immigranten in Hongarije zien', liet hij onlangs in een interview weten. Daarmee spreekt hij voor zijn beurt. De uitkomst van de volksraadpleging staat immers nog niet vast. Maar de twaalf vragen in de raadpleging zijn wel zo geformuleerd - immigranten, vluchtelingen en terroristen worden voor het gemak maar even op één hoop gegooid - dat er niet veel anders mogelijk is dan dat Orbán én de extreemrechtste Gábor Vona van de Jobbik partij, die beweert het idee voor deze volksraappleging al veel eerder dan Orbán te hebben geopperd, bevestigd zullen worden in hun gelijk. (zie ook: Runa Hellinga: Cadeautje voor Jobbik)

András Jambor houdt Orbán en de Hongaren een spiegel voor. Hij plaatste onderaan de tekst een filmpje met foto's van zowel het koningshuis als van de Hongaarse vluchtelingen met op de achtergrond de in het Hongaars ondertitelde radiotoespraak van Juliana die zij in 1956 hield. Of Nederland toen nou echt zo'n grote daad van menselijkheid heeft gesteld, daarover verschillen de meningen. Ook in Nederland werd toen gewerkt met quota, het grootste deel van de Hongaarse vluchtelingen werd in andere landen opgevangen. Maar toch, Koningin Juliana sprak mooie warme woorden: 'Welkom in Nederland, God heeft jullie naar hier gebracht'. Zij spreekt haar verwelkoming ook nog uit in een zeer keurig uitgesproken Hongaars! 'Isten hozott benneteket Hollandiában!'

Bekijk het filmpje op: Kettosmerce.hu - Ha Orbán Júlia Királynő lenne, akár lehetne így is

juliana

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije