Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tragische dood van 71 vluchtelingen in vrachtwagen

Zondag 30 augustus 2015 - Vijf mannen zijn in Kecskemét opgepakt omdat ze verdacht worden van het organiseren van het transport van een groep vluchtelingen vanuit Hongarije in een vrachtwagen. Alle vluchtelingen, 71 personen, waaronder kleine kinderen en vrouwen, werden donderdag in Oostenrijk dood aangetroffen in de laadruimte van de vrachtwagen die om onbekende redenen achter is gelaten langs de snelweg.

Vier mannen, drie Bulgaren en een Afghaan werden vrijdag opgepakt en zaterdag in het Hongaarse Kecskemét al voor de rechter gebracht en zitten nu in voorarrest. Dezelfde avond werd nog een vijfde Bulgaarse verdachte gearresteerd. Een aantal van de verdachten blijkt ook Hongaarse identiteitspapieren te hebben.

Omdat het niet alle vluchtelingen die Hongarije binnenkomen lukt om met de juiste papieren vanaf de transit zones, die op drie grote treinstations in Boedapest zijn opgericht, met de trein richting Oostenrijk en Duitsland te vertrekken, kiezen ze steeds vaker voor transporten met vrachtwagens. Duizenden, veelal Syrische vluchtelingen bivakkeren dagenlang in Boedapest op de stations. Of de vluchtelingen in de vrachtwagen ook allemaal uit Syrië kwamen is nog niet duidelijk, er is maar één Syrisch paspoort op een van de slachtoffers gevonden. Waarschijnlijk is de wagen vanaf de Servische grens in het zuiden van Hongarije met de vluchtelingen richting Oostenrijk vertrokken.

Hoe deze internationale smokkelaarsbende in elkaar zit wordt nu onderzocht, de koelwagen voor gevogelte was voorzien van Hongaarse nummerplaten op naam van een in Hongarije wonende Roemeen. De vrachtwagen is volgens de Slowaakse gevogeltefabriek Hyza al sinds 2013 niet meer in hun bezit, maar het logo en de reclameuitingen zijn nog steeds zichtbaar op de vrachtwagen.

Honderden vluchtelingen en inwoners van Boedapest kwamen vrijdagavond bij het Nyugati Station samen om de slachtoffers te herdenken. Eind vorige week is er in Oostenrijk weer een vrachtwagen met vluchtelingen gevonden, de 26 personen hebben de tocht ternauwernood overleefd. Drie kinderen met uitdrogingsverschijnselen zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

Lees ook:

>>>> Toddler and children among Austrian lorry death toll

Met videoreportages op CBS:

>>>> Syrian refugees stuck in limbo at Budapest train station


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije