Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Stemmingmakerij

affindexWoensdag 3 juni 2015 - In het kader van de Hongaarse Nationale Raadpleging, een enquete naar de mening van burgers over immigranten en vluchtelingen die naar Hongarije komen, en waarvoor nu de campagne gestart is, is er een raar stemmingmakend affiche ontworpen. ’Als je naar Hongarije komt, ontneem de Hongaren dan niet hun werk!', staat erop geschreven. Het lijkt een oproep aan de immigranten te zijn, maar die spreken helemaal geen Hongaars. Het is dus bedoeld om Hongaren te beïnvloeden bij het invullen van de Raadpleging. Stemmingmakerij dus.

Bovenaan het affiche staat dat het om regeringsinformatie gaat, onderaan staat het logo van de in binnen- en buitenland zwaar bekritiseerde Nationale Raadpleging. Die Raadpleging is ook steevast voorzien van de in één adem genoemde woorden ’immigratie’ en ’terrorisme’. Volgens de woordvoerder van de regering Zoltán Kovács wordt door het affiche bij de immigranten de aandacht erop gevestigd om de cultuur van het land en van de Europese Unie te respecteren. Tja, dan moeten ze allemaal er wel een tolk bij halen om het te kunnen lezen.

De Hongaarse internetkrant Index.hu plaatste als eerste een foto van dit ontwerp dat door een lezer van werd ingezonden. De regering schijnt al ruim 300 van deze affiches besteld te bebben. De kritiek komt nu van alle kanten om dit affiche niet overal in het land op te hangen. Inmiddels is er al een satirische versie van dit affiche op Index verschenen, met daarop afgebeeld Árpád, de stichter van Hongarije, die net met zijn ruiters Hongarije heeft veroverd. De begeleidende tekst: 'Als je naar het Karpatenbekken komt, ontneem de Avaren dan niet hun werk!’

Een paar weken geleden zei premier Viktor Orbán nog in een debat met het Europese Parlement over die Nationale Raadpleging en het Europese immigrantenvraagstuk dat Hongaren niet gewend zijn aan een multi-culturele samenleving. ’We kunnen niet goed omgaan met het immigrantenvraagstuk omdat we nooit multi-cultureel waren’. De eerste koningen van Hongarije echter haalden overal uit Europa al mensen vandaan om het land mee op te bouwen en laten we al die immigranten die in de eeuwen daarna naar Hongarije kwamen niet vergeten. Er is nu echt geen één volbloed Hongaar meer te vinden. En als die al zou bestaan, dan stamt die af van de eerste Hongaarse stammen die vanuit het oosten het Karpatenbekken introkken. Maar waren dat toen ’immigranten’ op zoek naar een beter leven, of misschien juist ’terroristen’ die er een Hongaars kalifaat wilden stichten?

>>>> Tom de Smet

>>>> Bron: Index.hu en verschillende Hongaarse facebookgroepen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije