Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het houdt maar niet op

billboardontwerp 1 klVrijdag 17 juli 2015 - Alweer gooit de Hongaarse regering er een flink aantal miljoenen forintjes tegenaan om het volk te overtuigen dat ze toch heel goed bezig is. Ongeveer twee jaar geleden hing het land vol met billboards met de slogan ’Hongarije doet het beter!’ om te laten zien dat het land het economische veel beter deed dan de andere Europese landen, dit voorjaar begon de grote anti-immigratiecampagne en nu start er een nieuwe campagne om de ’zegeningen’ van de door deze regering hervormde economie uit te dragen.

billboardontwerp 1Een paar weken geleden werd door regeringswoordvoerder Zoltán Kovács aangekondigd dat de campagne er aan zat te komen, en nu het resultaat op de speciaal daarvoor gemaakte website te zien is en de ontwerpen klaar zijn voor de grote billboards die in het hele land opgehangen worden, is het huilen en lachen tegelijk. De Hongaarse hervormingen functioneren! is de slogan. Zowel op de billboards als op de website mrm.kormany.hu vindt je het ene na het andere mooie voorbeeld van hoe blij de Hongaren nu wel met deze regering wel zijn. En alles is voorzien van veel uitroeptekens! Iedereen die geportreerd staat op de billboards en de website is welvarend en blank, er is geen enkele Roma te zien. En ook niet alles heeft met de economische hervormingen te maken. Een stukje van de anti-immigratie campagne wordt hier verder doorgevoerd. Een jonge vrouw zegt blij: ’Wij willen geen illegale immigranten!’ Op de website staat bij haar foto een iets andere tekst uit monde van de regering: ’Wij beschermen het land tegen illegale immigratie!’

Je mag best zeggen dat je trots bent op jezelf als iets je goed gelukt is, er gaan inderdaad bepaalde dingen goed in Hongarije, maar om jezelf zo op de borst te kloppen komt, laten we het mild zeggen, nogal Noord-Koreaans over. Deze nieuwe grap kost de Hongaarse belastingbetalers ook nog eens 600 miljoen forint, bijna 2 miljoen euro. Dat geld is heel hard nodig in de zorg, het onderwijs en armoedebestrijding. En dan hebben we over de opvang van vluchtelingen nog niet eens gehad. Als het goed gaat met de economie dan merken mensen dat vanzelf en zie je dat terug bij de verkiezingen, daar heb je geen dure propaganda voor nodig. Al deze campagnes worden steevast als Informatie van de Regering gepresenteerd. Die overheid is in handen van één politieke partij. Je vraagt je af waarom die zoveel geld pompt in hun schreeuw om gelijk te krijgen. Het lijkt sterk op puberaal gedrag. Het houdt maar niet op met deze regering. Elke keer als je denkt dat het echt niet gekker kan, komt er wel weer een wonderbaarlijk rare wet of een hysterisch plan uit de hoge hoed. 

billboardontwerp 2Ook deze campagne, net als die tegen vluchtelingen en immigranten, maakt humor los bij de Hongaren. Op internet, vooral facebookpagina's, zijn al tientallen satirische billboards te zien en kun je middels een formulier zelf jouw eigen 'blije' tegengeluid laten horen. Op 444!!! werd het ontwerp voor een van de billboards onder de loep genomen. Het haar van de afgebeelde vrouw is duidelijk door een amateurtje heel slecht gefotoshopt. En zij komt met dat rare haar levensgroot in het hele land langs wegen en op pleinen te hangen. Hongarije functioneert!

>>>> Tom de Smet

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije