Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Het hek komt er, hoe dan ook

hekbouw klDonderdag 23 juli 2015 – Vorige week kwamen de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken en die van Defensie aan de Servische grens ten zuiden van het stadje Mórahalom samen om de testversies van het Hongaarse hek te bekijken. Dinsdag nam de regering het besluit over welke versie er gebouwd gaat worden. Er komen twee varianten.

Op een klein deel van de 175 kilometer lange route wordt een simpeler constructie gebouwd omdat, aldus János Lázár, minister van het Kantoor van de Premier, in bepaalde gebieden met bijvoorbeeld moerassen toch maar weinig mensen zullen proberen het land binnen te komen. Het hek wordt minder hoog dan eerst gedacht, drie meter boven de grond maar met daarop wel grote rollen Navo prikkeldraad. Om te zorgen dat er niet onder het hek door gegraven wordt, zal het hek tot 1,5 meter diep in de grond doorlopen. Eind november dit jaar moet het hek staan.

Particuliere landeigenaren die grond bezitten in het grensgebied worden eenmalig gecompenseerd en krijgen ook een kleine gebruiksvergoeding per vierkante meter. Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat het hier om ruim 2000 eigenaren gaat. Lázár op de persconferentie: ’Landeigenaren mogen naar de rechter stappen als ze niet tevreden zijn met deze deal, maar dat houdt de bouw van het hek niet tegen.’ De regering heeft een maand geleden al 6,6 miljard forint vrijgemaakt om een deel van de bouw te kunnen financieren. Zowel soldaten als gevangen worden ingezet bij de werkzaamheden.

De genoemde aantallen illegale grensoverschrijdingen (Hongarije spreekt steeds over immigranten, maar het grootste deel bestaat volgens het Helsinki Committee uit vluchtelingen die hun land vanwege oorlog of onderdrukking verlaten) wisselen per dag. Deze week zei de minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó dat tot nu toe ruim 86.000 immigranten het land inkwamen, andere bronnen houden het op 81.000 en weer andere spreken over 90 duizend. Szijjárto denkt ook dat tegen het eind van het jaar het aantal op kan lopen tot 200.000, zijn collega János Lázár gaat zelfs uit van 300.000.

De Europese Unie probeert tienduizenden vluchtelingen te herverdelen over de lidstaten. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid. Hongarije heeft gisteren laten weten geen één extra vluchteling op te zullen vangen. Premier Viktor Orbán gaf onlangs aan dat er over gedacht wordt om de bestaande opvangkampen in stedelijke gebieden te sluiten en tijdelijke tentenkampen in agrarische gebieden op te zetten. Ook is er een wet in de maak waarmee het mogelijk wordt een illegale grensoverschrijding te kunnen classifiseren als strafbaar feit in plaats van als overtreding. 

>>>> Bron: diverse Hongaarse media

>>>> Meer over het besluit op de site van de regering, Engelstalig: Kormany.hu

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije