Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Wie schreeuwt, krijgt aandacht

Vrijdag 3 juli 2015 - Eind vorige week kwamen in Brussel Europese regeringsleiders en leden van de Europese Raad samen voor topoverleg. Afgesproken is dat 40.000 vluchtelingen die momenteel in Griekenland en Italië verblijven, verdeeld worden over de Europese lidstaten. Hongarije en Bulgarije zullen maar weinig of bijna geen vluchtelingen op hoeven te nemen, deze twee landen krijgen een uitzonderingspositie.

Eind juli van dit jaar moeten de criteria voor de verdeling bekend zijn. Er wordt gesproken over een verdeling ’op vrijwillige basis’, maar hoe kunnen 40.000 mensen dan goed verdeeld worden om Griekenland en Italië te ontlasten? Daar dienen toch regels voor te worden opgesteld, per land worden economische factoren en inwonersaantallen bekeken, en dan kom je min of meer toch weer uit op verplichte quota. Of mogen armere landen zelf aangeven hoeveel mensen ze opnemen, en krijgen rijke landen die wel verplicht toegewezen?

De Visegrád landen (Slowakije, Polen, Tsjechië en Hongarije) hebben aangedrongen op die vrijwillige opname, ze zeggen dat ze niet in staat zijn om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Toch krijgt van deze vier landen alleen Hongarije een uitzonderingspositie. Dat is logisch, Hongarije wordt momenteel overspoeld. Het totale aantal vluchtelingen en immigranten samen lag eind juni op ruim 61.000. Het grootste deel daarvan komt, vaak lopend, over de grens met Servië het land binnen. Als dit zo doorgaat kan het cijfer, aldus de regering, eind dit jaar op ruim 130.000 komen te liggen. Dat is geen kleine groep.

Maar Hongarije heeft in de laatste weken ook nogal wat druk uitgeoefend op de Europese Unie om, middels (te) luide noodkreten aandacht te krijgen voor de problematiek in hun land. De bouw van het hek aan de grens met Servië, het opschorten van het Dublinverordening een paar dagen voor het topoverleg (een dag later weer ingetrokken) en het dreigen met als Europa niets doet en geen geld geeft ze het wel even op hun eigen manier op zullen oplossen; Hongarije stelt zich hard op. Maar schreeuwt de regering nu zo luid, en weinig diplomatiek, omdat het land echt in nood is of speelt ze nog een ander spel? Het rigoreuze plan om een hoog hek langs de Servische grens te bouwen, waarvan niet zeker is of dat de stroom mensen tegenhoudt, wordt door de Hongaarse regering beschouwd als de enig mogelijke oplossing. En al lijkt het zomaar uit de lucht te zijn komen vallen, het idee is niet zo nieuw als men buiten Hongarije denkt.

De nog jonge burgemeester van het Hongaarse grensplaatsje Ásotthalom beweert het idee vorig jaar te hebben bedacht en de regering zelfs te hebben geadviseerd om dit hek te bouwen. Ásotthalom (niet ver van de stad Szeged) waar nu de ene na de andere internationale tv-zender reportages maakt, heeft al langer met het probleem te maken, maar andere dorpen en steden langs de grens met dezelfde soort van problematiek kwamen niet met dit idee. Burgemeester László Toroczkai is bevlogen partijlid van de extreemrechtste Jobbik, en hoewel hij netjes en beschaafd overkomt heeft hij het niet zo op moslims (en dus mogelijke terroristen) die via zijn gemeente Hongarije binnenkomen. Ook worden de landerijen en eigendommen van bewoners in Ásotthalom volgens hem zwaar beschadigd door de vluchtelingen. Toroczkai heeft in juni de regering gefeliciteerd met het besluit, en zegt nu dat het niet meer uitmaakt wiens idee het was, maar dat hij wel blij is dat het hek er komt. De Jobbik fractie verklaarde midden juni overigens het hek niet te zien als een goede oplossing voor de lange termijn.

Heeft de Fidesz-regering het idee van Toroczkai nu overgenomen omdat ze het een goed plan vonden, of is het om de zwevende kiezers (Jobbik is nu de tweede grootste partij) te overtuigen trouw te blijven aan de regeringspartij? Het debat over de invoering van de doodstraf, anti-immigratiecampagnes, vergelijkingen van immigranten met moslimterroristen en het vorig jaar bekend gemaakte streven naar een ’illiberale democratie’ met goede sterke leiders, al deze zaken komen niet zomaar uit de eigen hoed, maar lijken ook een-op-een overgenomen van de Jobbik. De regering schreeuwt dus niet zozeer om Europa te alarmeren, maar om het eigen binnenlandse politieke belang.

Inmiddels lopen de spanningen aan de Servische grens op, er zijn meldingen over agressief optreden door politie en grenswachten, in het overvolle opvangkamp in Debrecen in Oost-Hongarije braken deze week rellen uit en in die stad werd vorige week ook een demonstratie tegen de asielzoekers gehouden. Het water staat Hongarije nog niet tot aan de lippen, maar wel tot aan de navel. Een goed bericht is dat Servië, Oostenrijk en Hongarije nauwer gaan samenwerken om de problemen aan de grenzen te beperken. Politie en grenswachten worden gezamenlijk ingezet, ook aan de grens met Macedonië. En ze hebben samen aan de EU gevraagd om de focus nu vooral te leggen op de mensensmokkelaars en die hard aan te pakken.

Een ander goed bericht is dat veel Hongaarse vrijwilligers de vluchtelingen die de grens overkomen voorzien van eten, kleding en andere spullen. Op en rond het station van Szeged zijn tientallen inwoners aan het werk. En Róbert Molnár, voorheen voor Fidesz, maar nu onafhankelijk burgemeester van het dorp Kübekháza aan de Roemeens-Servische grens, waar als het hek er eenmaal staat de vluchtelingen nog geen vijf meter door een akker in Roemenië hoeven om te lopen om Hongarije binnen te komen, uitte deze week in een interview op de regeringsgezinde televisiezender Hír TV scherpe kritiek.' Het hek is alleen bedoeld om de wind uit de zeilen van Jobbik te nemen', zegt hij. En: 'Als kleine gemeente kunnen we niet veel doen voor de opvang van al die mensen, maar wat wel kunnen doen is brood met boter en tomaat uitdelen.' Fijn dat er ook zo'n bescheiden burgemeester in Hongarije is, dat geeft hoop!

>>>> Tom de Smet

>>>> Bron: diverse Hongaarse media





Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije