Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse politie haalt honderden Kosovaren uit trein in Győr

Vrijdag 6 februari 2015 - Op het treinstation van Győr is maandagochtend 2 februari een grote groep illegale immigranten uit Kosovo door de politie uit de trein gehaald. Sommige bronnen spreken van 330 personen, maar uit de berichtgeving van het dagblad Kisalföld, dat op internet van uur tot uur verslag gaf over de situatie op het station, waren het er bijna 250. De toestand in het station was tot laat in de middag chaotisch omdat het niet meteen duidelijk was wat met de grote groep aan te vangen.

gykosDe politie, de Kosovaarse consul en tolken hadden uren nodig om naar een oplossing te zoeken. Een paar vrouwen en kinderen hadden een arts nodig omdat ze, net als veel anderen in de groep, al dagen niet hadden gegeten. De Kosovaren waren in Boedapest op de trein gestapt en wilden naar Wenen reizen om vanaf daar verder te gaan naar München. Onder hen waren veel gezinnen met kinderen. Die zijn aan het van de dag met bussen naar een opvangkamp in Debrecen gebracht. Alleenstaanden werden door de politie in hechtenis genomen. Alle Kosovaren hadden een geldig treinticket op zak. De Hongaarse spoorwegen kon geen antwoord geven op de vraag hoe het mogelijk is dat zo'n grote groep aan treinkaartjes kan komen voor dezelfde datum en vertrektijd. Op maandagavond werden in Boedapest op het Keleti Station nog eens ruim 100 Kosovaren aangehouden die op het punt stonden om naar Wenen te reizen.

Hongarije is momenteel, veelal via de grens met Servië, een aantrekkelijk Schengen-land om verder de Europese Unie binnen te komen. Volgens de Hongaarse Immigratie en Naturalisatiedienst kwamen er in 2014 ruim 42.000 illegale immigranten en asielzoekers naar Hongarije waarvan de helft Kosovaren. De UNHCR kwam met cijfers waaruit blijkt dat in de laatste vier maanden van vorig jaar 21.000 Kosovaren naar Hongarije trokken, in de maand januari dit jaar waren dat er zelfs al 10.000. Van alle immgranten kreeg slechts een zeer klein percentage de status van asielzoeker. Het grootste deel trekt verder Europa in. Er zouden momenteel al 700- tot 800.000 Kosovaren illegaal in West-Europa verblijven, dat is zeer veel op een bevolking van iets meer dan 1,8 miljoen inwoners in Kosovo (telling 2013).

Volgens een enquete gehouden door onderzoeksbureau Századvég zou tweederde van de Hongaarse bevolking voor het aanscherpen van de immigratieregels zijn. Premier Viktor Orbán liet na de mars op 11 januari in Parijs naar aanleiding van de teroristische aanslagen voor de Franse televisie weten dat er een immigrantenstop in Europa moet komen. In andere bewoordingen zei hij later dat Europa een verstandiger beleid moet voeren. Toch zei hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung deze week weer dat Hongarije vooral Hongarije moet blijven, en dat hoewel Duitsland en Frankrijk zeker hun eigen koers moeten blijven varen, hij niet wil dat Hongarije een multiculturele samenleving wordt.

Uit berichten van het Kosovaarse persbureau BETA blijkt dat in de laatste weken inwoners van Kosovo massaal vertrekken. Niet alleen werklozen willen het land uit, ook bedrijven raken steeds meer van hun werknemers kwijt en scholen hebben veel minder leerlingen omdat de kinderen met hun ouders meegaan. President Atifete Jahjaga en haar ministers zeggen er alles aan te doen om deze exodus tegen te gaan. 

>>>> Bron: MTI, Kormány.hu, Reuters, Kisalföld, Beta
>>>> Foto: Kisalföld.hu


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije