Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Avertentie tax RTLKlub wordt lager. In ruil voor zelfcensuur?

rtlklubklDonderdag 5 februari 2015 - De vorig jaar zomer in Hongarije ingestelde advertentie tax, die vooral de televisiezender RTL Klub dwingt tot het betalen van een overdreven hoog bedrag over de advertentieinkomsten, zal worden aangepast. Als alles doorgaat zoals toegezegd zal in plaats van de nu geldende 50% waarschijnlijk nog maar 5% betaald hoeven te worden.

Eind januari is door János Lázár, minister van het Kantoor van de Premier, inderdaad gezegd dat de tax omlaag gaat. Die toezegging zou, volgens dagblad Népszava, zijn voortgekomen uit meerdere gesprekken met de Duitse mediagroep Bertelsmann, voor het grootste deel eigenaar van RTL, en een laatste overleg op 28 januari van Lázár in Berlijn. Maar dan moest RTLKlub in ruil wel haar zeer kritische toon in de televisieprogramma's over het regeringsbeleid en de corruptie van politici gaan matigen.

Dat laatste overleg vond dus kort voor het bezoek op 2 februari van Bondskanselier Merkel aan premier Orbán plaats, en één dag na haar bezoek kwam Lázár met het verrassende bericht naar buiten dat juist de druk vanuit de Europese Commissie de doorslag heeft gegeven. RTL had vorig jaar herfst een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie en Lázár zegt met regelmaat signalen van het Directoraat-Generaal Concurrentie te hebben gekregen dat de advertentie tax moet worden herzien.

Uit een artikel op Portfolio.hu (zie link hieronder) over het eerdere bericht in Népszava krijg je de indruk dat er handjeklap heeft plaatsgevonden tussen Lázár en Andreas Rudas, executive vice-president van RTL Group voor Hongarije en Kroatië. RTL zou zelfcensuur moeten plegen om onder de hoge belasting uit te komen. Daarmee geeft de Hongaarse regering aan dat deze belasting toch specifiek bedoeld was om het RTL Klub moeilijk te maken. De advertentie tax gaat overigens, aldus Lázár, niet van tafel. De belasting van rond de 5% die nu genoemd wordt, zal, net als in Oostenrijk, wel degelijk geheven worden en op meerdere media van toepassing zijn. 

>>>> Portfolio.hu - Hungary would lower ad tax for RTL if station cuts gov't criticism

>>>> Luxemburger Wort - Hungary set to cut 'discriminatory' media ad tax

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, op die site te registreren.


Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije