Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

RTL naar Internationaal Gerechtshof in Den Haag

rtl-klVrijdag 11 juli 2014 - De strijd tussen de Hongaarse regering en de Hongaarse tak van RTL, televisiezender RTL Klub, kan nog wel eens heel lang gaan duren. Sinds de in juni aangenomen wet om aan televisiezenders hoge belastingen over hun reclameinkomsten op te kunnen leggen, ligt RTL in de clinch met de regering. RTL zou van alle zenders dan het hoogste bedrag moeten gaan betalen. De wet zou volgens RTL bedoeld zijn om het bedrijf uit Hongarije weg te krijgen.

De Hongaarse regering zegt de inkomsten van de advertentie tax te zullen gebruiken voor het opknappen van scholen en andere investeringen in het onderwijs. 

RTL is sinds de aanname van de wet in juni begonnen meer kritische programma's uit te zenden over de huidige Hongaarse machthebbers, de ene na de andere reportage over mogelijke corruptie en belangenverstrengeling van politici met het bedrijfsleven is nu op televisie te zien. Als grootste niet van de staat afhankelijke zender heeft RTL Klub een enorm bereik onder de Hongaarse kijkers.

Terwijl de wet nog amper in werking is, bleken er al juridische gaten in te zitten waardoor RTL dit jaar toch een lager bedrag, 600 miljoen forint, zou moeten betalen. Partijlid van de Fidesz László L. Simon diende een amendement in om die mazen in het net te dichten zodat RTL alsnog het volle pond, een bedrag van 3,7 miljard forint, moet ophoesten. Algemeen directeur van RTL Klub Dirk Gerkens heeft deze week laten weken de strijd aan te gaan met de Hongaarse regering, hoewel hij de in de media veel gebruikte term 'oorlog' wel wat te sterk vindt uitgedrukt. Andreas Rudas, directeur van RTL voor Oost- en Zuidoost-Europa heeft aangegeven dat RTL een rechtszaak gaat aanspannen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

Een andere aanpassing op de wet is ook al in de maak. Als die plannen doorgaan moeten Hongaarse adverteerders belasting gaan betalen over reclame op Facebook, Youtube en Google. Meer hierover op: BBJ.hu - Hungarians could pay for Google, Facebook advertisements

>>>> Bron: diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije