Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bezoek Merkel aan Boedapest verloopt best keurig

Dinsdag 3 februari 2015 - 'Ze was niet kritisch genoeg', zegt de ene krant. 'Ze pakte Orbán flink aan', zegt de andere. In de overvloed aan artikelen in de binnenlandse en buitenlandse pers wordt zeer verschillend geschreven over het resultaat van het bezoek van Bondskanselier Angela Merkel aan de Hongaarse premier Viktor Orbán op maandag 2 februari.

In vijf uur tijd moest Merkel een vol programma afwerken. Eerst met Orbán in gesprek, waarna een gezamenlijke persconferentie volgde, daarna een bezoek aan de grote synagoge van Boedapest om te spreken met joodse organisaties en vervolgens een lezing houden aan de Duitstalige Andrássy universiteit. Het geheel zag er op de plaatjes in de pers allemaal aardig en beschaafd uit. Hoewel Merkel zeker wel, op zeer diplomatieke wijze, kritiek op Orbán en de huidige situatie in Hongarije uitte, was dat volgens sommigen niet sterk genoeg. Maar de lieve vrede in Europa staat voorop, gezamenlijk moet er stelling genomen worden tegen Rusland en Hongarije is op dit moment binnen de Europees-Russische relatie het moeilijkste en meest onberekenbare jongetje van de klas. De schijn ophouden dat er binnenskamers geen ruzie is en Hongarije binnen de tent houden is waarschijnlijk dus haar strategie. De heer Poetin, die over twee weken ook bij Orbán op bezoek gaat, zou zich anders ook wel eens een breuk kunnen lachen om het gesteggel binnen de EU.

De' illiberale democratie' van Orbán en het antwoord van Merkel daarop wordt vaak, in wisselende vertalingen en context, genoemd in de tientallen krantenartikelen die over het bezoek berichten. Portfolio.hu: Asked how Merkel interprets Orbán's infamous 'illeberal democracy' from last summer, the Chancellor responded: "[...] we have talked about the special characteristics of our democracies and we will need to deepen our conversation on this matter. For us the roots of democracy are always liberal, though not only. Our party CDU has three roots: Christian Democratic, liberal and conservative roots. That's what makes us a people's party." "I don't know what to do with the word 'illiberal' in connection with democracy," she added.

Een selectie van nieuwsberichten in kranten en op internet, een aardig uurtje leeswerk, maar dan heeft u wel een breder beeld, vindt u hieronder:

>>>> Spiegel Online - Besuch in Ungarn: Merkel spricht undeutlich
>>>> Zeit Online - Merkel weist Orbán zurecht
>>>> Deutsche Welle (Engelstalig) - Merkel stresses need for open society at meeting with Orbán
>>>> ZDFHeute - Merkel hält Orban Demokratiedefizite vor
>>>> Euronews - Merkel travels to Hungary to make a stand for European democratic values
>>>> Budapest Beacon - Angela Merkel on Viktor Orbán: "There are matters we do not agree on"
>>>> Budapest Beacon - Hungarian state media coverage of Merkel visit omits critical remarks
>>>> Portolio.hu - Merkel in Hungary: I cannot get my head around the word 'illiberal' (registreren, gratis, op die website verplicht)

'Hongarije hoort bij Europa, niet bij Rusland' en 'Angela help ons!' waren een paar van de leuzen die bij de demonstratie de dag voorafgaand aan het bezoek van Merkel in Boedapest te zien waren op de spandoeken. Zondagmiddag bleek weer eens een lastig tijdstip om veel Hongaren op de been te krijgen, de warme zondagslunch hield ze blijkbaar binnen. Er zouden 14.000 demonstranten meedoen, het werden er rond de vierduizend. In nog een aantal steden in binnen- en buitenland kwamen groepen van slechts tien (zoals in Amsterdam op de Dam) tot een paar honderd mensen bij elkaar om te protesteren tegen het beleid van Orbán en voor een Europees Hongarije.

>>>> Redactie HVFacebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije