Oom Árpi is niet meer

garpDinsdag 6 oktober 2015 - Op 93-jarige leeftijd is de voormalig Hongaars president Árpád Göncz op dinsdag 6 oktober in het bijzijn van z’n familie overleden. Voor oom Árpi, zoals hij door vele Hongaren liefkozend genoemd werd, is er een aantal jaren geleden een facebookpagina opgezet. Daarop stromen nu de condoleances binnen.


Árpád Göncz vervulde twee termijnen als president van Hongarije, van 1990 tot 2000. Hij was de eerste president na het communistische tijdperk. Na de Revolutie van 1956 werd hij gearresteerd en tot levenslang veroordeeld door het communistische regime, maar in 1963 kreeg hij amnestie. Göncz richtte zich daarna op zijn werk als schrijver en vertaler en hij was een van de oprichters van de democratische partij SZDSZ in 1988. Na kort als voorzitter van het Hongaarse parlement gewerkt te hebben werd hij in 1990 verkozen tot president.

Op woensdag 7 oktober om 18.00 wordt Göncz, zonder speeches maar met veel bloemen, herdacht op het Kossuth tér, voor het parlementsgebouw in Boedapest. Dit is een inititatief van civiele organisaties.

>>>> Meer over Árpád Göncz, Engelstalig op Wikipedia

>>>> Facebook Göncz Árpád Tisztelői

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije