Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Stuivertje wisselen met belastingen

Donderdag 10 mei 2012 - Verschillende belastingvoorstellen die in het Széll Kálmán 2.0 Plan zijn opgenomen, werden woensdag door de Hongaarse regering aangenomen. Een aantal belastingen zullen verdwijnen, maar er komen ook een aantal voor terug.

De crisis tax die in 2010 werd ingevoerd, en die betaald wordt door banken, retail- en telecombedrijven, zal grotendeels worden opgeheven. Voor verzekeringsmaatschappijen komt er een andere vorm van crisis belasting, en bedrijven in de energiesector en nutsbedrijven blijven de 'Robin Hood' tax betalen.

De banken tax wordt in 2013 gehalveerd en zal verdwijnen in 2014. De telecombedrijven hoeven ook geen extra crisis tax meer te betalen, maar in juli dit jaar al komt er een telecommunicatie tax op telefoongesprekken, SMS, MMS en internet. De telecombedrijven moeten nu in anderhalve maand hun systemen aanpassen om die belasting te kunnen innen bij consumenten en bedrijven. Hun voorstel aan de regering om die tax te kunnen innen via bijvoorbeeld de aanschaf van telecomproducten, in plaats van de dure en verwarrende manier per gebruiksminuut, heeft het niet gehaald.

Ook komt er per 1 januari volgend jaar een tax op het betalingsverkeer, maar hoe die precies geheven gaat worden is nog niet helder. Minister van Economische Zaken György Matolcsy liet wel weten dat in de komende tijd nog met de betrokken organisaties en bedrijven over gesproken gaat worden. Hij had, deze kritiek komt van die organisaties en bedrijven, hen beter eerder kunnen betrekken in de plannen. Dat had veel onnodig gespeculeer over wat er allemaal te gebeuren staat kunnen voorkomen. 

Meer over deze verwarrende materie op: Portfolio.hu

>>>> Hungary gov't approves new taxes (2)

En op de website van de regering: Kormány.hu

>>>> Government's decisions on system of taxes

 

Om artikelen te kunnen lezen op Portfolio.hu dient u zich, gratis, te registreren.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije