Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Massademonstratie in de winterkou

mostmi klMaandag 5 januari 2015 - Ondanks de ijzel en spekgladde stoepen kwamen er vrijdagavond 2 januari volgens de websites van 444.hu en Kettős Mérce bijna tienduizend Hongaren (andere bronnen spreken van ruim vijfduizend) naar de Andrássy út nabij de Opera om te betogen tegen het huidige regeringsbeleid. Deze keer werd de betoging georganiseerd door weer een nieuw burgerinitiatief. De twee oprichters daarvan zien graag dat alle eerdere initiatiefnemers voor demonstraties en andere ontevreden maatschappelijke organisaties zich bij hun MostMi! (NuWij!) aansluiten. Hoofddoel: samen een nieuwe democratie opbouwen.

Politieke partijen mochten ook deze keer weer niet actief meedoen aan de manifestatie. Op een sjaaltje om de hals na - in de kleuren van de partij naar voorkeur - werd het niet op prijsgesteld als er partijvlaggen te zien zouden zijn. Wel werd aangemoedigd de Europese vlag mee te dragen. De MostMi beweging wil dat Hongarije veel duidelijker voor Europa kiest in plaats van de huidige trend om te nauw samen te werken met Rusland en met autoritair bestuurde landen in het Midden- en Verre Oosten.

tuntet2janOp vrijdagavond werd er vanaf het podium vol hoop gesproken over een ander, écht democratisch Hongarije. Het politieke systeem moet anders en daarom moet er van onder uit de maatschappij op verschillende terreinen samengewerkt worden om er voor te zorgen dat er bij komende verkiezingen (de eerstvolgende zijn in 2018) een nieuwe democratische beweging klaarstaat, zonder de inbreng van huidige politici. Dat is een nobel streven van MostMi, maar de Hongaarse werkelijkheid is natuurlijk veel weerbarstiger. Hongaren en samenwerken, dat gaat niet altijd even vlotjes. Een van de twee initiatiefnemers van MostMi, Zsolt Várady, is twee dagen erna al opgestapt omdat hij de werkwijze anders voor zich ziet dan de andere initiatiefnemer, Bori Takács... jaja, dat begint dus al niet goed.

Een extra reden voor de grote opkomst in de barre kou kan wel zijn dat op de laatste dag van 2014 de vice-voorzitter van de Fidesz fractie Gergely Gulyás met wonderlijke uitspraken kwam over de uit 1989 stammende wet op het recht op demonstratie. Deze in de grondwet vastgelegde wet behoeft volgens hem nu aanpassingen. Het is niet zijn bedoeling om de democratische rechten in te perken, zegt hij, maar de regels moeten volgens Gulyás wel worden aangescherpt. Een maandenlang durend tentenkamp, zoals in 2006 op het plein voor het parlementsgebouw was opgezet als protest tegen de toenmalige premier Ferenc Gyurcsyány, zou bijvoorbeeld nu niet meer moeten worden toegestaan.

mostmiDe uitspraken van Gulyás worden in de media 'olie op het vuur' genoemd, maar organisatoren van demonstraties zouden er juist ook garen bij kunnen spinnen. Het is nu dus duidelijk dat er binnen de Fidesz gesproken wordt over hoe te morrelen aan het, op de rellen in 2006 na, al vijfentwintig jaar goed functionerende recht op demonstratie. De Hongaarse burgers krijgen er zo dus nog een goede reden bij om massaal de straat op te gaan om voor hun rechten op te komen.

De volgende grote demonstratie is gepland op 1 februari, de dag voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel een officieel staatsbezoek (haar eerste) brengt aan Hongarije. Dat wordt een kort bezoekje, slechts vijf uur durend, ze heeft het immers druk. Tegenstanders van premier Viktor Orbán denken dat Merkel doelbewust voor een zeer kort programma kiest omdat ze steeds moeilijker met Orbán samen door één deur kan. Zijn beleid en zijn vleierij met Poetin schijnt haar in het geheel niet te bevallen.

>>>> TdS

Tekst affiche MostMi: ik+jij+hij/zij+wij+jullie+zij -We bouwen een nieuw land op!

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije