Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Op de valreep, demonstraties en een brief aan Orbán

ballon-abZondag 17 april 2010 - Veel valt er niet meer aan te veranderen, eigenlijk helemaal niets meer. De Nieuwe Grondwet van Hongarije wordt maandag 18 april door het parlement gejaagd. Op de valreep waren er in de laatste dagen nog verschillende demonstraties in de hoofdstad. Geen vele duizenden, soms maar een paar duizend of nog niet eens, kwamen voor die demonstraties de straat op. In de komende dagen vinden er nog andere demonstraties plaats.
Eén demonstratie is ondanks de eerder verstrekte vergunning nu op last van de politie afgelast. Die zou voor het werkpaleis van de president, het Sándor Palota. op donderdag 21 april plaatsvinden. Maar plots blijkt er een hoge buitenlandse delegatie op bezoek te komen bij president Schmitt op kantoor, dus mag er niet gedemonstreerd worden. Die zelfde dag zal Schmitt ook de nieuwe grondwet ondertekenen. Want dat is zeker, daar helpt geen demonstratie meer tegen. Maar overal waar je komt hoor je dezelfde reden waarom er wel wordt gedemonstreerd. Het balletje is gaan rollen, er is een nieuwe burgerbeweging aan het onstaan en de hoop is gevestigd op de verkiezingen in 2014. Op zondagmiddag werd bij de demonstratie van oppositiepartij LMP symbolisch een oranje ballon, oranje de kleur van Fidesz, opgeblazen en doorgeprikt.

Op de valreep kwam er ook een brief bij Orbán op de mat, verstuurd door Human Rights Watch, waarin hun kritiek op de grondwet beschreven staat. De Engelse versie is te lezen op Human Rights Watch. Op de website van de Hongaarse Rechtbanken staat een open brief van 14 april, gericht aan het Hongaarse volk en dat van Europa, ondertekend door de presidenten van 21 rechtbanken in Hongarije. De Engelse versie kwam ook op het internet. Op Transparency International Hungary valt die te lezen.

lmpdemo-a millademo-a
 17 april, LMP demonstratie  15 april, demonstratie meerdere organisaties

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije